Pe “frontul de răsărit”, iarna vrajbei continuă...

Distribuie pe:

* Putin - “Armele nucleare sunt principala garanție de securitate a Rusiei”

Vladimir Putin este gata să se angajeze într-o nouă etapă a războiului din Ucraina, stârnind temeri privind izbucnirea unui conflict global: pregătirea pentru lupta nucleară a crescut, forțele navale - înarmate cu rachete hipersonice, armata - trimisă în vest pentru a supraveghea aspirantele NATO - Finlanda și Suedia.

Putin a avertizat că Kremlinul va cheltui oricât va fi necesar pentru a-și spori arsenalul nuclear și a promis că rachetele de croazieră hipersonice Zircon, care se deplasează cu o viteză de 9 ori mai mare decât viteza sunetului, vor fi disponibile forțelor armate rusești în câteva săptămâni, ele neavând “echivalent în lume”.

Într-un discurs adresat miercuri șefilor apărării la Moscova, Putin a spus că nu există limite financiare în ce privește echipamentele și tehnica: “Nu avem restricții de finanțare. Țara și guvernul oferă tot ceea ce armata cere. Solicit Ministerului Apărării să fie atent la toate inițiativele civile, inclusiv să ia în considerare criticile și să răspundă corect, în timp util”, a spus el.

“Este clar că reacția oamenilor care au probleme - și există întotdeauna probleme în astfel de lucrări majore și complexe - poate fi emoțională, dar trebuie să-i auzim pe cei care nu-și ascund problemele, ci se străduiesc să le rezolve”.

Noi unități militare vor fi amplasate în vestul Rusiei, la granițele cu Finlanda și Suedia, în scopul de a le intimida pentru încercarea lor de a adera la NATO.

Amplificarea terifiantă a războiului dă fiori reci liderilor occidentali după o perioadă de relativ calm și progrese ucrainene, ridicând spectrul izbucnirii războiului nuclear în Europa, ceea ce, firește, ar implica NATO.

Liderul rus declară nu doar că va cheltui “cât este nevoie” pentru armată, ci va pune un accent deosebit pe dezvoltarea forțelor nucleare ale țării sale, pe care le-a descris drept “principala garanție a suveranității Rusiei”.

Putin a subliniat că nu regretă lansarea a ceea ce el numește “operațiune militară specială”, argumentând că Rusia nu a avut de ales decât să înfrunte puterile occidentale arogante.

În discursul de miercuri, el a spus că încă îi consideră pe ucraineni drept “un popor frățesc”: “Ceea ce se întâmplă este, desigur, o tragedie, tragedia noastră comună, dar nu este un rezultat al politicii noastre. Dimpotrivă, este rezultatul politicii altor țări, țări terțe, care s-au străduit întotdeauna pentru asta, pentru dezintegrarea lumii ruse. Într-o anumită măsură au reușit și ne-au împins la linia în care ne aflăm acum”.

* Joe Biden - “Nu vă abandonăm!”

Faptul că aceste declarații ale lui Putin au fost făcute în preajma vizitei la Washington a lui Vladimir Zelenski, este un semn clar că lucrurile pot evolua spre un nou conflict mondial.

Într-adevăr, Joe Biden a anunțat că SUA va aloca, printr-o nouă lege, încă 45 de miliarde de dolari, ajutor suplimentar pentru Ucraina. În plus, a dat asigurări cu privire la faptul că Ucraina va primi din partea SUA o autorizație de securitate națională prin intermediul căreia Departamentul Apărării va oferi în caz de nevoie manevrele de apărare și muniție, esențiale, inclusiv rachete Patriot și bombe ghidate de precizie pentru avioane de luptă.

Cu alte cuvinte, deși nu este membră NATO, Ucraina va beneficia de apărare puternică din partea SUA, în timp ce Vladimir

Putin va interpreta această acțiune ca un afront direct la adresa Rusiei: “Nu vă vom abandona. Și atunci când libertatea Ucrainei a fost amenințată, americanii nu au ezitat să vă acorde sprijin. Lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai important. Chiar înainte de începutul invaziei și de amenințările lui Putin, prin masarea de forțe la frontieră, am asigurat că Ucraina va fi pregătită să se apere chiar înainte ca rușii să treacă în Ucraina. Am oferit arme pentru apărare, sisteme pentru apărare antiaeriană, muniție și multe altele”, a dat asigurări președintele SUA.

Oficial american avertizează Occidentul: “Dezmembrarea Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear”

A sosit vremea pentru o pace negociată în Ucraina, pentru a reduce riscul unui alt război mondial devastator, iar visul de a dezmembra Rusia ar putea declanșa haosul nuclear, a spus diplomatul american Henry Kissinger, fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională, în anii 70, în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford.

În funcțiile pe care le-a deținut, Kissinger - un artizan al politicii de destindere a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică - s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte, în 2000.

“Se apropie momentul de a construi pe schimbările strategice care au fost deja realizate și de a le integra într-o nouă structură, pentru a ajunge la pace, prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator.

“Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, indiferent de forma de exprimare. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a scris Kissinger în publicația citată, într-un articol intitulat “Cum să evităm un alt război mondial”.

Politicianul, acum în vârstă de 99 de ani, a sugerat că, dacă revenirea la status quo-ul stabilit în 2014 se va dovedi imposibilă, o opțiune ar fi organizarea de referendumuri monitorizate la nivel internațional, pe teritoriile revendicate de Rusia.

Putin - arată diplomatul american - consideră ceea ce el numește “operațiune militară specială” a Rusiei drept un moment decisiv, în care Rusia a înfruntat, în sfârșit, un bloc occidental, condus de Statele Unite, care încearcă să profite de căderea Uniunii Sovietice din 1991, prin distrugerea Rusiei.

Kissinger a avertizat că dorința de a face Rusia “neputincioasă” sau chiar de a căuta dezmembrarea Rusiei ar putea dezlănțui haosul.

“Dezmembrarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său, care cuprinde 11 fusuri orare, într-un vacuum contestat”, a spus Kissinger: “Țările neprietenoase cu Rusia ar putea decide să-și rezolve disputele prin violență. Alte țări ar putea încerca să-și extindă revendicările prin forță. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezența a mii de arme nucleare, care fac din Rusia una dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii”.

Conflictul declanșat de invazia Ucrainei de către Putin la 24 februarie, care a ucis zeci de mii de oameni și a alungat alte milioane din casele lor, nu dă vreun semn că se va sfârși. Rusia controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina. La aproape 10 luni de la invazia sa din 24 februarie, Rusia ocupă o întindere uriașă din estul și sudul Ucrainei de-a lungul unui front care se întinde pe aproximativ 1.100 km.

(surse - cnbc.com, reuters.com, cnn.com)

Documentar de Ileana Sandu

Lasă un comentariu