S-a decis! Contractul cu Brantner pentru ridicarea gunoiului menajer, reziliat!

Distribuie pe:

Ieri s-a împlinit termenul de 30 de zile pe care societatea de salubrizare Brantner, care asigura ridicarea gunoiului menajer din Zona 2, inclusiv municipiul Târgu Mureș, îl avea pentru remedierea situației. Așa cum am anticipat, datorită faptului că societatea nu a reușit remedierea situației, primarii celor 19 localități componente a Zonei 2 au hotărât rezilierea contractului. Societatea este obligată ca timp de 90 de zile să presteze, în continuare, acest serviciu până la atribuirea noului contract, prin licitație de către ADI Ecolect Mureș.

“Am votat pentru rezilierea contractului, deoarece încă din primele zile de activitate ale acestui operator am observat grave probleme referitoare la respectarea graficului de colectare a gunoiului menajer de pe raza municipiului. Au fost sancționați de foarte multe ori, dar chiar și așa, operatorul nu și-a îndeplinit atribuțiile. Orașul nu poate deveni groapă de gunoi. Am acționat cu responsabilitate față de cetățeni prin votul dat astăzi! Atunci când e sănătatea târgumureșenilor la mijloc, nu negociez! Sper ca după licitație, viitorul operator să își facă treaba cu simțul răspunderii! Perioada de grație de 30 de zile acordată societății Brantner Veres SA a expirat astăzi. În cadrul Adunării Generale a ADI Ecolect, împreună cu primarii localităților învecinate, am decis rezilierea contractului fără niciun vot împotrivă. Motivul este simplu și l-am experimentat cu toții: Brantner Veres SA nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract. De mâine vor fi demarate procedurile pentru noua licitație, dar pentru cel puțin 90 de zile, Brantner este obligată să colecteze deșeurile. Continuăm să muncim pentru un Târgu Mureș curat”, a declarat primarul Soós Zoltán la scurt timp după ședința ADI Ecolect.

Contractele pentru ridicarea gunoiului menajer din județul Mureș sunt încheiate de către ADI Ecolect Mureș și nu direct de către primării. În 21 iunie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Ecolect Mureș a semnat Contractul de delegare a activității de colectare și transport a deșeurilor selective în Zona 2 cu Compania de Salubritate Brantner Veres S.A., care a câștigat procedura de achiziție publică. Compania clujeană a semnat un contract pe cinci ani, asigurând astfel colectarea selectivă a deșeurilor în următoarele UAT-uri: Târgu Mureș, Miercurea Nirajului, Band, Bereni, Corunca, Cristești, Eremitu, Ernei, Glodeni, Gornești, Hodoșa, Livezeni, Mădăraș, Măgherani, Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Vărgata.

După semnarea contractului, firma de salubritate s-a aflat întrr-o perioadă de mobilizare de 120 de zile, în care avea de distribuit pubele pentru colectarea diferitelor tipuri de deșeuri și să desfășoare o campanie de informare pentru populație. Perioada de mobilizare a fost prelungită de ADI Ecolect cu încă 15 zile, activitatea noului operator din Zona 2 începând în 5 noiembrie, dar practic, în cele mai multe localități, de luni, 7 noiembrie.

În 21 noiembrie, în cadrul unei ședințe a ADI Ecolect, primarii celor 19 localități componente a Zonei 2 au acordat firmei de salubritate ultimatumul de 30 de zile. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu