Emisiuni numismatice: 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Aversul monedei din aur prezintă o compoziție inspirată de romanul “Moromeții” de Marin Preda, inscripția “ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală “100 LEI”, anul de emisiune “2022” și stema României, iar reversul redă portretul și semnătura lui Marin Preda și inscripția în arc de cerc “100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.

Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda vor fi însoțite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate) este de 2.900 lei pentru o monedă.

50 DE ANI DE LA ADERAREA ROMÂNIEI LA FONDUL MONETAR INTERNAȚIONAL ȘI LA BANCA MONDIALĂ

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” și anul de emisiune “2022”, iar reversul redă siglele Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și inscripțiile “ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” și “50 ANI”.

Tirajul maxim al monedei din argint este de 5.000 piese, iar prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate) este de 480 lei pentru o monedă.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur și a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

*

Pentru rezervarea celor două monede, poate fi folosit formularul publicat pe site-ul oficial al instituției - www.bnr.ro. În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, BNR informează că există și posibilitatea achiziționării acestora direct de la ghișeele sucursalelor ei regionale, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu