Remedii naturiste împotriva tulburărilor digestive apărute după masa de Crăciun, Anul Nou și, în general, după mesele grele

Distribuie pe:

Sarmalele, friptura de porc, toba, piftia, salata de boeuf și cozonacul sunt alimente nelipsite de pe masa românilor în ziua de Crăciun sau la o masă festivă, iar în noaptea de revelion, mesele sunt la fel de bogate. Nutriționiștii avertizează că în această perioadă obișnuim să mâncăm mai mult, astfel că riscul apariției tulburărilor digestive este destul de ridicat.

* Ceaiul de rostopască reprezintă remediul ideal împotriva crizelor biliare. Specialiștii în fitoterapie recomandă plante care favorizează eliminarea secreției biliare, care ușurează digestia și care calmează durerile. Un astfel de remediu este și ceaiul de rostopască preparat dintr-o linguriță de frunze uscate și din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile.

* În cazul arsurilor stomacale este recomandat să se bea un pahar mare de apă imediat cum apare această senzație. Potrivit nutriționiștilor, apa va dilua acidul și senzația de disconfort va dispărea.

* Chiar dacă în perioada Crăciunului și în general la mesele festive meniul este unul încărcat în preparate de carne, nutriționiștii recomandă să mâncăm și fructe și legume. Acestea conțin fibre și vor ajuta la combaterea indigestiei. Atenție! Fructele nu se mănâncă pe post de desert. Acestea se servesc la o oră după felul principal. În caz contrar, fructele vor fermenta și există riscul apariției indigestiei.

* Faceți mișcare. O scurtă plimbare prin parc este un remediu împotriva tulburărilor digestive care nu va da greș. Mișcarea ne accelerează tranzitul intestinal și ajută la stimularea digestiei.

* Faceți pauze între mese și evitați asocierile greșite între alimente. Friptura de porc nu se va asezona cu o porție de cartofi prăjiți. Salatele din crudități sunt alegerile potrivite. Nutriționiștii recomandă o pauză de cel puțin o oră între felurile de mâncare.

* Apa nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, aceasta reducând aciditatea în stomac. Același efect îl are și sucul proaspăt din cartof. Sunt contraindicate băuturile care conțin cofeină și țigările, deoarece acestea irită esofagul.

* Iaurtul și alte produse lactate probiotice sunt remedii eficiente împotriva afecțiunilor digestive care apar după petrecerea de Crăciun. Aceste alimente oferă organismului bifidobacterii, bacterii prietenoase, care favorizează procesul de digestie. Acestea se găsesc în mod natural în tubul digestiv, dar sunt distruse de antibiotice și alte medicamente, de alcool, dar și de aciditatea gastrică.

Tulburările digestive se tratează cu ceaiuri medicinale sau cu suc de grapefruit și cu ulei de măsline.

“De sărbători suntem tentați să ne înfruptăm din preparate tradiționale, însă trebuie să ne gândim la consecințe”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție. Anturajul este cel care ne stimulează, de obicei, să mâncăm mai mult decât trebuie și să ciocnim mai multe pahare. După o masă copioasă, întreg aparatul digestiv are de suferit. Cele mai frecvente neplăceri care pot apărea sunt crizele biliare și enterocolitele, care solicită intervenția medicului.

Salcâmul și gălbenelele scad aciditatea

Când apar primele simptome ale indigestiei, precum migrenele, balonările, greața, arsurile la stomac, trebuie consultat specialistul. Când acesta a stabilit diagnosticul, respectarea dietei individualizate este foarte importantă în perioada de recuperare. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă ceaiurile de mur, de coada șoricelului, de afin sau de anghinare.

De asemenea, o infuzie călduță din flori de salcâm calmează durerea. Și efectele hiperacidității se tratează cu infuzie de salcâm.

Sunt eficiente 3 căni de ceai pe zi. Ceaiurile din flori de gălbenele sau de petale de trandafir de dulceață sunt binevenite în toate afecțiunile gastrice și intestinale.

- Ceai de ghimbir pentru că va ameliora senzația de greață, sau de mușetel pentru că va calma stomacul și te scapă de crampele digestive. Ambele pot fi eficiente și în cazul balonării.

- Scorțișoara te va ajuta să îți revii după excesul alimentar. Pune o linguriță de scorțișoară în apă caldă și adaugă miere pentru a-i îmbunătăți gustul. Aceași băutură o poți face si folosind semințe de coriandru zdrobite.

- Suc de ananas pentru că va calma și indigestiile cele mai puternice. Acesta conține o substanță numită bromelaina care stimuleaza digestia. Poți să bei sucul și înainte de masă ca masură de prevenție.

- Adaugă într-un pahar cu apă o lingură de zeamă de lămâie, o lingura de ghimbir și două linguri de miere. Amestecată bine și bea compoziția. Este un remediu cât se poate de eficient pentru indigestie.

- Aplică pe abdomen un cub de gheață.

- Adaugă într-un pahar cu apă câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Te va calma instant și va ameliora senzația neplăcută.

- Pune 2-3 picături de esență de mentă într-un pahar cu apă. Bea compoziția o dată la 3-4 ore până senzația de indigestie dispare total.

- Amestecă o linguriță de zeamă de mentă, zeamă de lămâie și miere. Bea compoziția pentru a scăpa de indigestie.

- Amestecă jumătate de ceașcă de ulei de soia și adaugă 2-3 picături de ulei de usturoi. Compoziția obținută folosește-o pentru a masa abdomenul.

Combateți balonările cu infuzii din farmacia casei: anason, chimen, coriandru și gălbene, care au un efect rapid

Tratamentul cu ceai de coada-șoricelului trebuie urmat o săptămână. Infuzia se prepară din 3 lingurițe de plantă care se infuzează în 300 ml de apă clocotită, timp de zece minute. Ceaiul se bea călduț. Tratamentul cu flori de salcâm trebuie continuat 14 zile după declanșarea indigestiei. O ceașcă de infuzie se prepară dintr-o linguriță de plantă și 250 ml de apă clocotită.

Sucul de grapefruit reglează secreția de bilă. Cura cu două căni pe zi, continuată o lună, reglează secreția și eliminarea bilei.

Supa de morcovi sau apa de orez vă sunt de mare ajutor în cazul diareei. Dacă aceasta este asociată cu crampe intestinale intense, trebuie să aplicați pe abdomen comprese cu bitter suedez. De asemenea, pâinea prăjită, unsă cu ulei de măsline presat la rece, este un excelent pansament gastric.

Alimente interzise:

După o indigestie, în următoarele 3-4 săprămâni trebuie să eliminați din dietă mezelurile, conservele, lactatele fermentate, băuturile alcoolice și pe cele carbogazoase, dulciurile de patiserie și de cofetărie care conțin multe grăsimi și ciocolată.

Evitați complicațiile

Mâncați în liniște și mestecați bine alimentele. Astfel, ușurați procesul de digestie. După o masă copioasă, nu vă culcați imediat, pentru că sucurile gastrice “inundă” esofagul. Faceți puțină mișcare în aer liber. Dacă apar primele simptome ale indigestiei, nu vă îndopați cu medicamente pe care nu le-ați folosit niciodată.

(Sursa: https://www.feminis.ro)

Lasă un comentariu