Covid -19 - Nu e cazul să ne isterizăm!

Distribuie pe:

• Este puțin probabil ca o nouă variantă periculoasă de Covid-19 să se răspândească în China, a spus dr. Chris Murray, directorul IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) din cadrul Universității din Washington. • Au existat, probabil, miliarde de infecții cu Omicron, la nivel mondial, anul trecut, dar nu a apărut nicio variantă nouă de Covid, a spus el.• “De aceea nu aș lua în considerare riscul ca în China să existe o nouă variantă periculoasă”.

Comentariile survin pe fondul îngrijorării privind apariția unei noi variante de Covid în China și a răspândirii acesteia în lume, precum și a modului în care lipsa de transparență a Beijingului ar putea întârzia detectarea riscurilor pentru sănătatea publică.

Murray a subliniat că au existat, probabil, miliarde de infecții cu omicron, la nivel mondial în acest an, dar nu a apărut nicio variantă nouă de Covid, ci doar subvariante ale Omicronului. “De aceea, nu aș lua în considerare riscul ca în China să existe o nouă variantă periculoasă”, a spus el, precizând că o formă care să înlocuiască Omicron ar trebui să aibă “caracteristici foarte speciale”.

Spre deosebire de restul lumii, valul de Covid din China, din decembrie anul trecut, afectează o populație de 1,4 miliarde de oameni care se infectează, în mare parte, pentru prima dată, în contextul în care sunt disponibile doar vaccinuri produse pe plan intern.

În cursul lunii decembrie, Beijingul a relaxat brusc multe restricții de circulație legate de Covid.

Mai mult, autoritățile au anunțat că vor renunța la carantină începând cu 8 ianuarie, reluând în același timp procesarea pașapoartelor pentru cetățenii chinezi care doresc să călătorească în străinătate pentru turism.

SUA, Japonia, Italia și alte câteva țări au anunțat obligativitatea testării turiștilor chinezi la intrarea în țările lor.

“Cel mai timpuriu semn al unei noi variante va fi de fapt o schimbare a numărului de spitalizări sau a ratei de deces asociate cu Covid, și nu doar o mulțime de infecții, pe care știm că Omicron le cauzează”.

Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că va înceta să mai publice informații zilnice despre infecțiile și decesele cauzate de Covid. Cu toate acestea, Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a publicat rapoarte zilnice - potrivit cărora zilnic, în China se înregistrează doar câteva mii de infectări și câteva decese. Testarea Covid nu mai este obligatorie.

În ceea ce privește teoria conform căreia virușii se adaptează pentru a-și menține gazdele în viață, Murray a avertizat că aceasta “este valabilă pentru o perioadă lungă de timp, nu câteva luni sau câțiva ani”.

Cercetările genomice arată că este încă posibil să apară mutații care provoacă boli mai grave, a spus Murray. “Cred că nu ar fi înțelept să presupunem că toate variantele vor fi ca Omicron”.

Un studiu publicat în Nature Medicine în noiembrie a constatat că infectarea repetată cu Covid-19 crește riscul de insuficiență multiplă de organe și deces. (sursa - cnbc.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu