Retrospectivă 2022: Premii, titluri, recompense obținute de români

Distribuie pe:

IANUARIE

- Părintele Sorin Paul Grecu, paroh al bisericii ortodoxe “Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români” din East Ham, Londra, a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, prin decret al președintelui Klaus Iohannis.

- Regizorul Silviu Purcărete a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, pentru contribuția adusă la prestigiul Departamentului de Artă Teatrală al universității sibiene și la dezvoltarea culturii orașului.

FEBRUARIE

- Criticul, istoricul și teoreticianul literar Sorin Alexandrescu, compozitorul Adrian Iorgulescu și neurochirurgul Alexandru-Vladimir Ciurea s-au numărat printre noii membri ai Academiei Române aleși în cadrul Adunării Generale.

- Polisportivul Avram Iancu a obținut titlul mondial de “Performance of the Year” pe anul 2021, din partea Organizației Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru performanța sa de a înota 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore și 30 de minute.

- Academicianul și medicul Alexandru Vlad Ciurea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula “Avram Iancu” a universității.

- Actrița franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost premiată la categoria “cea mai bună speranță feminină”, în cadrul celei de-a 47-a ediții a galei premiilor Cesar, desfășurată în Franța.

MARTIE

- Violoncelistul Teutsch Gotz a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria B - “Muzica” prin decret al președintelui Klaus Iohannis.

- Agenția Națională de Presă AGERPRES a primit pentru a doua oară certificatul de furnizor al Casei Regale a României, oferit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal.

APRILIE

- Scenograful Dragoș Buhagiar a fost ales președinte al Uniunii Teatrale din România, în cadrul unui eveniment desfășurat la Sala Media a Teatrului Național “I. L.Caragiale”.

MAI

- Regizorul Robert Lepage a primit, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, Premiul Internațional Shakespeare, din partea organizatorilor celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare.

- Solistul formației Zdob și Zdub, Roman Iagupov, și frații Vitalie și Vasile Advahov au primit titlul de “Cetățean de onoare al județului Iași”, prin decizie aprobată în

ședința ordinară a Consiliului Județean.

- Cineastul Alexandru Belc a câștigat premiul de regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pentru filmul “Metronom”.

IUNIE

- Președintele Klaus Iohannis a primit Premiul European “Carol al IV-lea” al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020.

- Arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, Nifon, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Dâmbovița, în cadrul ședinței festive a Consiliului Județean, desfășurată cu prilejul manifestărilor dedicate Zilelor Județului Dâmbovița, la împlinirea a 510 ani de atestare documentară, la Palatul brâncovenesc de la Potlogi.

- Sportivul paralimpic Sorin Theodor Matican, legitimat la CSA Steaua București, a primit Emblema de Onoare a Armatei României din partea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, “în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obținute la competițiile sportive, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României”.

IULIE

- Înotătorul David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu au fost decorați de președintele Klaus Iohannis în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni. Șeful statului i-a conferit înotătorului David Popovici Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru performanțele extraordinare obținute la Campionatele Mondiale de Natație (Budapesta, 18 iunie - 3 iulie) care l-au plasat în rândul celor mai buni sportivi ai lumii, precum și în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga activitate; antrenorului Adrian Rădulescu i-a fost conferit Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.

- Dirijorul Daniel Jinga, actorul Vasile Muraru și cântăreața Loredana Groza s-au aflat printre premiații celei de-a 29-a ediții a Galei Premiilor Anuale ale Revistei “Actualitatea Muzicală”, decernate pe anii 2019, 2020 și 2021, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Opera Națională București.

AUGUST

- Filmul “107 Mothers”, regizat de Peter Kerekes, a câștigat trofeul Anonimul 2022 și a primit un premiu în valoare de 3.000 de euro.

- Premiul “Ștefan Iordache”, Marele Premiu al celei de-a XXV-a ediții a Galei Tânărului Actor - HOP, a fost câștigat de actrița Laura Gabriela Oana, în vârstă de 24 de ani, din Baia Mare, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, promoția 2020.

SEPTEMBRIE

- Filmul “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, în regia lui Radu Jude, a câștigat Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor pe anul 2021, la cea de-a 50-a ediție a Galei Premiilor UCIN, care a avut loc la Opera Națională din București.

- Titlul de cetățean de onoare al Capitalei i-a fost conferit lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. La data de 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spațial “lntercosmos” și a petrecut în spațiul cosmic 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

OCTOMBRIE

- Agenția Națională de Presă AGERPRES a primit, în cadrul ediției a XXIX-a a Topului Firmelor din Municipiul București, un premiu special mass-media pentru profesionalism în reflectarea fenomenelor economice.

- Filmul “Falcon Lake”, regia Charlotte Le Bon, a câștigat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, la cea de-a 18-a ediție a Bucharest International Film Festival, desfășurată în perioada 29 septembrie - 9 octombrie, în Capitală.

- Maria Țoghină, singura femeie care a condus Societatea Română de Radiodifuziune, Comșa Pompiliu, director executiv al Trustului de Presă “Pompidu” din Galați, și Mihai Pânzaru, profesor expert la școala populară de artă “Ion Irimescu” din cadrul Centrului Cultural Bucovina s-au numărat printre laureații Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) pe 2021.

NOIEMBRIE

- Poetul Mircea Cărtărescu a primit Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice în cadrul Târgului Internațional de Carte (FIL) de la Guadalajara (Mexic), desfășurat până în 4 decembrie.

- Interpreta de muzică populară Mioara Velicu și blogger-ul culinar Gina Bradea au primit titlul de “Cetățean de Onoare al județului” Galați, din partea Consiliului Județean.

DECEMBRIE

- Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, precum și Altețele Lor Regale, Principele consort Radu al României și Principesele Sofia și Maria, au primit Ordinul “Maica Domnului Rugătoarea” din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în timpul unei întâlniri, la Reședința Patriarhală, ce avut loc după slujba de pomenire la împlinirea a cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I.

- Regizorul Cristi Puiu, actorul Marcel Iureș, criticul de artă Pavel Șușară, scriitorii Dinu Flămând și Andreea Răsuceanu, criticul literar Irina Petraș, traducătorul George-Valentin Volceanov și directorul Muzeului Satului, Paula Popoiu, s-au numărat printre laureații Premiilor Academiei Române pentru anul 2020, decernate în Aula prestigiosului for.

- Înotătorul David Popovici, medaliat cu aur la Campionatele Mondiale și Europene de seniori și juniori în probele de 100 m și 200 m liber, a fost desemnat sportivul anului 2022 de către Clubul Sportiv Dinamo în cadrul unei gale care a avut loc la Hotelul Athenee Palace Hilton din Capitală. (Agerpres)

Lasă un comentariu