Proiect legislative - Noi ajutoare de la stat pentru fermierii români!

Distribuie pe:

În contextul în care producătorii agricoli se confruntă cu efectele războiului din Ucraina, care a provocat fluctuații puternice ale prețurilor produselor și materiilor prime necesare vânzării, alături de problemele din lanțul de aprovizionare, care au adus micii fermieri aproape de faliment în acest an, în Senat a fost propusă o nouă schemă de ajutor pentru fermieri. Aceasta presupune, pentru următorii trei ani, subvenționarea de la stat a 20% din producția de legume și fructe a fermierilor români, fie a persoanelor fizice sau întreprinderilor individuale și familiale. Scopul proiectului este de a susține fermierii români, pe fondul situației de criză și de a reduce impactul negativ asupra economiei, pentru a contribui la păstrarea securității alimentare la nivel național.

Noua schemă de ajutor presupune acordarea unei compensații de 20% din valoarea producției comercializate de legume-fructe și cartofi, acordată în tranșe semestriale, într-un cuantum total de 100.000 de euro anual în cazul persoanelor fizice și juridice acreditate, întreprinderilor individuale și familiale, respectiv 300.000 de euro în cazul cooperativelor și organizațiilor de producători. Fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.

Pentru a intra în vigoare, schema mai trebuie adoptată prin vot final de către Parlament.

Vasile Bota

Lasă un comentariu