Cei mai mulți români au studii medii sau superioare!

Distribuie pe:

Potrivit datelor provizorii de la recensământul din 2022, publicate de Institutul Național de Statistică (INS), aproape 60% din populația rezidentă a României are un nivel mediu și superior de educație.

Astfel, dintre cei recenzați, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri), 40,5% nivel scăzut (primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Din punct de vedere etnic, cei mai mulți români care au absolvit o formă de învățământ superior sunt cei care s-au declarat evrei. Dintre aceștia, un procent de 61% au absolvit cel puțin facultatea. Ei sunt urmați de greci (52%) și armeni (48%). Dintre etnicii germani, un nivel de educație superior au 27%, iar în cazul maghiarilor, acesta este de 12%.

Cea mai mică rată de absolvire a unei școli de nivel superior o au romii (2%), iar 17% dintre cei care s-au declarat etnici români au nivel de educație superior.

În ceea ce privește nivelul mediu de educație, pe primul loc se situează italienii, dintre care 56% au absolvit o formă de învățământ postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri. Ei sunt urmați de albanezi (53%) și maghiari (50%). Cei care și-au declarat etnia români au un nivel mediu de educație în proporție de 47%, iar germanii în jur de 34%.

Un nivel de educație scăzut au declarat romii (82%), turcii (56%) și croații (50%), iar dintre etnicii români, 35% au declarat un nivel de educație scăzut.

Totuși, INS precizează că față de recensământul din 2011, numărul persoanelor analfabete a scăzut cu peste 100 de mii, de la 245,4 mii la 143,6 mii persoane. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu