Vești bune! Se vindecă gaura din stratul de ozon!

Distribuie pe:

O nouă evaluare a Organizației Națiunilor Unite (ONU), citată de DiGi24.ro, arată că gaura din stratul de ozon al Pământului, care era la un moment dat cel mai de temut pericol de mediu cu care se confrunta omenirea, urmează să fie complet vindecată în cea mai mare parte a lumii.

“Pierderea stratului de ozon, care risca să expună oamenii la razele ultraviolete dăunătoare de la soare, este pe cale să fie complet recuperată până în 2040 în întreaga lume, cu excepția regiunilor polare. La poli va fi nevoie de ceva mai mult timp, stratul de ozon revenindu-și complet până în 2045 peste Arctica și până în 2066 peste Antarctica.

În urma alarmei legate de pierderea de ozon, din anii 1980, acțiunile întreprinse de guvernele lumii pentru vindecarea stratului de ozon au îmbunătățit răspunsul la criza climatică. Utilizarea continuă și necontrolată a gazele cu efect de seră ar fi ridicat temperatura globală cu până la 1 grad Celsius până la jumătatea secolului.

Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și trebuie făcut de urgență pentru a renunța la combustibilii fosili, a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, a limita creșterea temperaturii.

Este ca și cum ai aștepta ca vopseaua să se usuce, trebuie doar să aștepți ca natura să își facă treaba și să elimine aceste substanțe chimice. Când vine vorba de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, provocarea este și mai mare, deoarece acestea rămân în atmosferă mult mai mult timp și sunt mult mai răspândite și încorporate în aproape toate activitățile.

Acesta este primul raport care analizează impactul potențial asupra stratului de ozon al geoingineriei solare, o intervenție climatică propusă, în care particulele reflectorizante, cum ar fi sulful, sunt pulverizate în masă în atmosferă pentru a devia lumina soarelui și, prin urmare, a reduce încălzirea globală”, arată raportul ONU.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu