O treime din veniturile românilor merg pe mâncare

Distribuie pe:

Conform datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS), în trimestrul III al anului trecut, veniturile totale medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6.668 lei, iar pe persoană, acestea au fost de 2.662 lei. Există însă o diferență consistentă între mediul urban și rural. Dacă venitul unei persoane de la oraș a fost de 3.088,25, cel al unei persoane de la țară a fost de 2.164,40.

Cheltuielile totale medii pe gospodărie au fost de 5.816 lei lunar, iar pe persoană 2.322 lei, reprezentând 87,2% din nivelul veniturilor totale

Potrivit INS, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul III 2022, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor.

Cheltuielile pentru investiții destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 1,2%). (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu