Primăriile nu își asigură locuințele aflate în proprietate

Distribuie pe:

Studiu InfoCons: 64% dintre locuințele aflate în proprietatea Primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primării nu au desfășurat acțiuni de încurajare a cetățenilor la încheierea poliței obligatorii.

Asociația InfoCons, organizație pentru protecția consumatorilor, a realizat, în perioada martie - decembrie 2022, un studiu cu privire la percepția, implicarea și cheltuielile angajate de primăriile din toată țara (la nivelul reședințelor de județ și orașe) pentru asigurarea protecției financiare a locuințelor, fie ele în proprietate privată sau de stat, respectiv modalitatea în care autoritățile își protejează clădirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (școli, spitale etc.). Studiul face parte din Campania de informare și educare a consumatorilor “o9atitudine!” cu privire la protecția locuinței prin asigurare “Asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale”, inițiată de InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori.

Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuințele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primăriilor de orașe și a instituțiilor aflate în subordinea acestora, nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ nu au desfășurat acțiuni în vederea informării cetățenilor cu privire la obligațiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale.

Printre motivele invocate de autoritățile locale pentru faptul că locuințele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale se află:

* Lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual;

* Constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2;

* Situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de polița obligatorie;

* Insuficiența personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situația imobilelor;

* Număr prea mare de atribuții în sarcina administrațiilor publice locale;

* Responsabilitatea chiriașilor sau a celor interesați de achiziția imobilelor.

De altfel, potrivit respondenților, doar 45% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuințelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora.

În ceea ce privește lipsa sancțiunilor și a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autoritățile locale susțin că motivul principal este reprezentat de insuficiența bugetului și a personalului de specialitate, dar și de lipsa de interes a cetățenilor pe acest subiect.

Primăriile care au inițiat acțiuni de informare pe acest subiect au ales ca principale metode de comunicare: afișe la sediul primăriei, adrese și anunțuri pe website-urile instituției; afișe la panourile din incinta primăriei, înștiințări anuale privitor la impozite, pliante, afișe stradale, verbal la sediul instituției, informări directe prin Direcțiile de Impozite și Taxe Locale, notificări către asociațiile de proprietari.

La nivel național, 68% dintre primăriile de orașe și de reședințe de județ au proprietăți aflate în administrare direct sau prin societăți ale acestora, cu un grad de cuprindere în asigurare de 36%. Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în ciuda prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un comentariu