Negocierile pentru preluarea fabricii de zahăr din Luduș continuă în liniște

Distribuie pe:

Surse din fabrică: “Suntem în ianuarie 2023, la un an de când durează această situație. Vă dați seama că oamenii își pun semne de întrebare și devin neîncrezători”

Negocierile dintre fermierii transilvăneni, reprezentați de Teodor Aflat, și grupul francez Tereos privind preluarea de către aceștia a Fabricii de zahăr din Luduș continuă. Contactați de “Cuvântul liber”, atât liderul Sindicatului Liber Zahărul Luduș, Ioan Trif, cât și Teodor Aflat au precizat că nu pot comunica detalii privind discuțiile purtate, fiind vorba de un acord de confidențialitate între părți însă au confirmat că negocierile continuă. Conform unor surse care au dorit să rămână anonime, în cursul săptămânii viitoare ar urma să existe o nouă întâlnire.

Surse din cadrul fabricii susțin că există pericolul pierderii forței de muncă specializată

Surse de încredere din cadrul Fabricii de Zahăr din Luduș au comentat însă, pentru cotidianul nostru, situația din momentul de față. “Din cei 156 de angajați, o mică parte venim la lucru. Este vorba despre cei din birouri și câțiva din fabrică. Facem mici lucrări de mentenanță și reparații sau curățenie”, susține sursa noastră. Aceasta ne-a declarat că dacă inițial patronatul anunțase, în ianuarie 2022, că va începe un plan de disponibilizări și că va acorda zece salarii compensatorii, după ce Guvernul României a inițiat primele discuții în vederea fabricii, francezii de la Tereos au renunțat la planul inițial. Acesta a fost înlocuit cu o înțelegere prin care toți angajații rămân pe posturile lor pentru un salariu redus cu 25 la sută. “O parte dintre colegii mei au ales ca pe lângă cei 75% pe care îi primesc să se angajeze și în altă parte. Chiar zilele trecute vorbeam cu un coleg care face naveta în județul Cluj. Mi-a spus că se va gândi dacă va reveni la lucru odată cu eventuala redeschidere a fabricii pentru că acolo primește peste 5.000 de lei net”, a mai precizat sursa de la Fabrica de Zahăr din Luduș. Conform acesteia, salariul mediu net din fabrică ar fi undeva la 3.800 de lei, un venit bun pe care îl aveau angajații, datorat și anumitor facilități fiscale de care beneficiază industria alimentară.

Există însă o îngrijorare privind eventuala pierdere a forței de muncă calificate din fabrică. “Sunt foarte multe posturi din fabrică unde oamenii sunt specializați. Media de vârstă este de 40-45 de ani. Acești oameni dacă vor pleca nu mai găsim alții specializați. Sunt zone precum la purificare, la fierbere sau centrifugare unde nu poate munci cineva venit de curând”, a mai spus sursa noastră. Aceasta a mai declarat, sub protecția anonimatului, că există deja un sentiment de neîncredere în rândul angajaților. “Suntem în ianuarie 2023, la un an de când durează această situație. Vă dați seama că oamenii își pun semne de întrebare și devin neîncrezători”, a descris atmosfera din rândul angajaților sursa citată.

Un an de la anunțul închiderii Fabricii de zahăr din Luduș

La începutul anului trecut Tereos, al doilea producător mondial de zahăr, a anunțat că va renunța la afacerea din România, ulterior producția de la Luduș fiind oprită. În cursul anului trecut au existat mai multe încercări de salvare a fabricii, fie de către Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fie din partea unor companii private. Până la urmă, în cursul lunii octombrie, un grup de fermieri din Transilvania, cultivatori de sfeclă de zahăr au reușit să inițieze negocieri în vederea preluării unității de producție din Luduș, într-un moment în care se vehiculau informații conform cărora proprietarul francez s-ar gândi să dezafecteze fabrica. Părțile au căzut de acord să nu divulge niciun fel de informații privind negocierile care se poartă.

În 1990, în România, existau 39 de fabrici de zahăr, în momentul de față funcționând doar Agrana România, cu două sucursale, cea din Roman și cea din Buzău.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu