“Ajutor, copilul meu este deprimat”

Distribuie pe:

Studiile arată că 15 la sută din copiii de vârstă preșcolară sunt depresivi și anxioși. Spre deosebire de adulți, în cazul micuților, depresia este identificată mai greu, iar mulți pot suferi de această problemă fără ca părinții să-și dea seama.

Procesul de creștere și schimbările care apar în toată această perioadă le pot crea adesea copiilor stări de confuzie și îi pot pune în dificultate. În plus, comparativ cu adulții, ei înțeleg și chiar își exprimă mai greu sentimentele și emoțiile din cauza lipsei de experiență. Toate aceste lucruri le cresc sensibilitatea în fața depresiei. Conform specialiștilor, depresia poate apărea la copii în intervalul 0-3 ani. Te întrebi ce motive ar putea avea la această vârstă? Depresia mamei după naștere, lipsa atenției, cauzată, de exemplu, de nașterea unui alt frate sau revenirea mamei la locul de muncă la puțin timp după naștere și tensiunile familiale sunt resimțite intens de copii și constituie motive de depresie în ceea ce-i privește. De asemenea, copiii care sunt martori ai cazurilor de violență în familie sunt predispuși, în viitor, la apariția depresiei și a bolilor sistemului nervos.

Semne care te pot avertiza

Copiii cu depresie au câteva trăsături caracteristice: sunt triști, palizi, au probleme cu alimentația și cu somnul, motiv pentru care sunt subponderali și pot prezenta dificultăți în dezvoltarea fizică sau emoțională. De asemenea, la unii copii, depresia se poate manifesta prin hiperactivitate sau chiar prin comportamente agresive. Unii copii depresivi sunt liniștiți, retrași, tăcuți și lipsiți de interes atunci când se joacă cu cei de vârsta lor. Dacă tu ai acasă un astfel de copil, este bine să știi că depresia instalată la această vârstă necesită ajutorul psihoterapeutului, soluțiile medicamentoase nefiind indicate în această perioadă.

Apatia apare des în cazul adolescenților

La copiii mai mari și la adolescenți, depresia are alte cauze, ținând cont că puterea lor de înțelegere crește. Moștenirea genetică, decesul unui membru al familiei, separarea părinților, schimbările legate de mediu (locuință, oraș), pierderea unui animal drag, situația școlară precară sunt cauzele apariției depresiei la copii și la adolescenți. În cazul copiilor și al adolescenților, simptomele depresiei nu au fost luate în considerație mult timp, fiind puse pe seama proceselor care ajută la maturizarea individuală. Tristețea, apatia sau iritabilitatea, lipsa dorinței de a interacționa cu cei de vârstă apropiată și a apetitului, performanțele școlare scăzute, tulburările de somn, scăderea stimei de sine, sentimentele de vinovăție, fobiile, starea de anxietate, gândurile sinucigașe semnalează depresia în această etapă a vieții. Schimbările de comportament care nu sunt cauzate de un eveniment familial, social sau personal și care durează mai mult de două săptămâni necesită consultul medicului de familie. De asemenea, suportul și înțelegerea membrilor familiei sunt foarte importante pentru depășirea episodului depresiv. Dar dacă problema persistă, trebuie apelat la un psihiatru pentru recomandarea unor soluții terapeutice.

Sursa: Revista Sănătatea

Lasă un comentariu