Ultimii 8 ani, cei mai călduroși înregistrați vreodată

Distribuie pe:

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată la nivel global, depășind cu peste un grad temperaturile din era preindustrială, conform raportului anual al programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus (C3S), publicat marți, transmite AFP.

La nivel mondial, anul care a trecut ocupă locul al cincilea în clasamentul celor mai călduroși ani înregistrați, fiind depășit doar de anii recenți, și a fost marcat la rândul său de o serie de fenomene extreme care ilustrează consecințele încălzirii globale.

În pofida efectului de răcire al fenomenului climatic La Nina, anul 2022 a fost “cu aproximativ 1,2 grade Celsius” mai călduros comparativ cu perioada 1850-1900, înainte ca revoluția industrială să își facă simțite efectele asupra climei, potrivit C3S.

În Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire observată, 2022 este “al doilea cel mai călduros an”, însă lunile de vară au constituit un nou record pentru întreg continentul, stabilit în mare parte în Marea Britanie și agravat de un deficit excepțional de precipitații în Spania, Franța sau Portugalia.

În aceste țări, precum și în Elveția, Croația sau Bosnia-Herțegovina, anul 2022 în ansamblul său constituie chiar un nou record absolut de căldură de la începutul măsurătorilor meteorologice.

“Zone extinse din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și China, Noua Zeelandă, Africa de Nord și Cornul Africii” au stabilit, de asemenea, un nou record anual, conform C3S. (Agerpres)

Lasă un comentariu