Teiul lui Eminescu din Blaj

Distribuie pe:

Orașul Blaj este situat la 37 de kilometri de municipiul Alba Iulia, în județul Alba, fiind cunoscut și prin faptul că a fost denumit, de marele poet Mihai Eminescu, “Mica Romă”. Pe lângă Palatul Cultural, Catedrala Sfânta Treime, Câmpia Libertății, Crucea lui Iancu, Stejarul lui Avram Iancu, Muzeul de istorie “Augustin Bunea” ori Castelul Mitropolitan, Teiul lui Mihai Eminescu este un obiectiv turistic care merită să fie văzut. Declarat monument al naturii, Teiul lui Eminescu se află la marginea nordică a orașului, în apropierea șoselei ce duce spre Târnăveni.

În primăvara anului 1866, poetul “nepereche” al românilor a străbătut lungul drum care lega Bucovina de cetatea culturii transilvănene, dorindu-și să vadă orașul Blaj, despre care îi vorbise atât de frumos profesorul său de limba română, Aron Pumnul, originar de pe aceste meleaguri. Ajuns pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei și, privind de acolo - de sus - orașul, și-ar fi ridicat pălăria în semn de omagiu, exclamând cu entuziasm: “Te salut din inimă, Mică Romă! Îți mulțumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”.

La Blaj, Mihai Eminescu a fost găzduit de Ștefan Cacoveanu, timp de aproape două luni - pe Calea Oțelului, la văduva Laura lui Goszi, unde mai locuiau și Georgiu Bucșa, Teodor Toles și Ion Paul, viitor profesor universitar de estetică.

În orașul Blaj, pe casa în care a locuit poetul în 1866, se află o plăcuță comemorativă care specifică acest lucru. Tot în orașul transilvănean pot fi admirate clădirea Seminarului Teologic Greco-Catolic (frecventat de Mihai Eminescu pe durata vacanței de vară din anul 1866), o statuie a poetului național amplasată în parcul central al municipiului, la 28 noiembrie 1991, precum și monumentul dedicat marelui om de cultură - operă a artistului Ioan Cândea -, inaugurat la 20 iunie 2006. (Agerpres)

Lasă un comentariu