Producerea de energie pe bază de hidrogen, posibilă soluție pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon în Mureș

Distribuie pe:

Joi, 12 ianuarie, “Pur și Simplu Verde” și Consiliul Județean Mureș au organizat o dezbatere online despre rolul hidrogenului în tranziția energetică, un eveniment satelit al Pactului Climatic European. Scopul evenimentului a fost de a informa publicul larg cu privire la noile surse de energie și la importanța implementării Tranziției Juste în România. La eveniment au participant: László Borbely, Consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, dr. Ioana Petrescu, Președintele Pur și Simplu Verde și Ambasador al Pactului Climatic în România, Oana Bâră, Coordonator al Programelor de Finanțare din cadrul Băncii Comerciale Române, și dr. Cristian Călin, director tehnic gaz la Delgaz Grid din cadrul companiei E.ON.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a explicat în cadrul discuției că instituția pe care o conduce dorește să se implice în stimularea producției de hidrogen prin atragerea de fonduri europene, încurajarea utilizării transportului public alimentat cu hidrogen, încălzirea clădirilor publice cu hidrogen, crearea de parteneriate cu firmele care produc hidrogen verde sau care dezvoltă tehnologii de producție a hidrogenului. “Dorim ca Mureșul să fie primul județ care folosește fondurile europene disponibile pentru tranziția energetică și să încurajeze proiecte pilot în dezvoltarea industriei de producere a hidrogenului”.

Consilierul de Stat, László Borbely, a subliniat în cadrul evenimentului importanța introducerii surselor de energie mai puțin poluante și a explicat modul în care producerea de hidrogen poate contribui la crearea de locuri de muncă verzi și la dezvoltarea economică durabilă în Mureș. Demnitarul a mai adăugat: “România poate accesa în perioada următoare cele mai mari fonduri din istorie. Sunt domenii precum hidrogenul care ne oferă posibilitatea unor investiții sustenabile ce au potențialul de a crea plus-valoare, de a facilita tranziția verde a sistemului energetic și de a genera o creștere economică echitabilă. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este un puternic susținător al inițiativelor inovatoare care pot accelera tranziția la un viitor sustenabil conform Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă 2030.”

Președintele Pur și Simplu Verde a lăudat Consiliul Județean Mureș pentru inițiativele sale care încurajează decarbonizarea industriei din zonă și pentru sprijinul producerii de energie din surse mai puțin poluante. “Județul Mureș poate deveni un exemplu pentru toată țara pentru modul în care abordează tranziția energetică și pentru atenția acordată impactului asupra mediului, dezvoltării industriei locale verzi și folosirii inteligente a resurselor umane existente în zonă.”

Lasă un comentariu