Semnalăm... Semnalăm - Pierderi la familiile de albine

Distribuie pe:

“Pentru diferite țări de pe glob, apicultura este o prioritate. În Bulgaria, apicultorii își exprimă de ani de zile nemulțumirea față de lipsa de politică pentru sectorul lor. Rezultatul este moartea a sute de colonii de albine în fiecare an”, scrie bntnews.bg. Aceiași sursă anunță și că apicultorii bulgari intră în grevă. “Răbdarea noastră s-a epuizat în momentul în care a apărut informația că Bulgaria ocupă primul loc la mortalitate în Uniunea Europeană și a fost acordată autorizația temporară de utilizare a pesticidelor interzise”, a declarat Yasen Yanev, președintele organizației “Apicultori bulgari liberi”.

Din nefericire, nici în România situația din sectorul apicol nu este mai roză. Apicultorii mureșeni au semnalat, de nenumărate ori, pericolul pe care îl reprezintă tratamentele cu insecticide la culturile agricole, în special cu neonicotinoide.

Faptul că Decizia temporară a utilizării glifosatului, substanță activă în erbicidul total, va fi prelungită până pe 15 decembrie 2023 a provocat nemulțumiri și în rândul apicultorilor din România.

De reținut că Decizia respectivă nu este agreată de multe țări din UE, fiind o Decizie foarte controversată din cauza opiniilor divergente privind impactul glifosatului asupra sănătății populației și asupra mediului înconjurător. De menționat că în județul Mureș s-au înregistrat unele pierderi la familiile de albine încă din toamna anului 2022, din cauza viespilor, iar în această perioadă, datorită temperaturilor ridicate și a variațiilor mari de temperatură, este posibil să apară pierderi noi. Abia în lunile martie - aprilie vom constata situația dramatică din acest sector, considerat de guvernanți un copil vitreg al agriculturii.

Reamintim apicultorilor mureșeni că în data de 16 februarie, ora 17, la sediul ACA Mureș, cu ocazia deschiderii învățământului apicol de masă, un apicultor de elită, drd. I. BRATU, din Sibiu, va susține o Conferință pe teme apicole.

Vasile Bota

Lasă un comentariu