Pușca lui Cuza și ceasul de trăsură a lui Kogălniceanu, expuse de Ziua Principatelor

Distribuie pe:

Pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu au fost expuse ieri, de Ziua Principatelor, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.

Potrivit Artmark, pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizată la mijlocul secolului al XIX-lea și poartă pe țeavă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului național România. Arma, cu mecanismul inscripționat “Manufactura Română”, este una de panoplie, dezactivată, nefuncțională. O piesă de aceeași valoare - carabina domnitorului Alexandru Ioan Cuza, “Manufactura Română”, se află în colecția Muzeului Municipiului București.

În mica expoziție dedicată celebrării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Românilor a fost expus și ceasul de trăsură ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu. Piesa de colecție, de secol XIX, este realizată din bronz și cristal și face parte dintr-o colecție privată. Rolul ceasurilor de trăsură era de a măsura timpul în cursul unor călătorii îndelungate. Aceste ceasuri de trăsură, alcătuite să fie rezistente la șocurile aferente deplasării, foloseau, în loc de pendul, un balansier (precum un ceas automatic contemporan), pentru a nu trebui întoarse. În România, până la construirea căii ferate care lega Muntenia de Moldova, o călătorie de la București la Iași cu trăsura dura 4-5 zile. Ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu a fost achiziționat dintr-o licitație publică organizată de Artmark, în 2015, pentru prețul de adjudecare de 1.600 de euro. Kogălniceanu a avut un rol major în desfășurarea evenimentelor de acum 164 de ani. El a fost deputat în Adunarea ad-hoc, fruntaș al mișcării Comitetului Unirii, prim-ministru al Moldovei, ministru de Externe și președinte al Academiei Române.

Vizitatorii au avut ocazia să admire și un rar exemplar al “Istoriei Valahiei și a Moldovei” de Mihail Kogălniceanu, din 1837, care va fi scos la licitație pe 2 februarie, alături de o impresionantă colecție de cărți rare, ediții princeps, documente istorice, hărți vechi sau fotografii de epocă ce ilustrează celebre personalități sau evenimente istorice.

Tot ieri, vizitatorii au avut ocazia să urmărească o secvență din filmul “Rug și flacără”, din 1980, care conține discursul lui Alexandru Ioan Cuza din 24 februarie 1862, când se aniversau trei ani de la Unirea Principatelor Române și când se deschide Primul Parlament al României, iar București este proclamată capitala țării. În rolul domnitorului Cuza este marele actor român, Florin Piersic.

Lasă un comentariu