Comunele Vătava și Grebenișu de Câmpie au semnat, ieri, noi contracte de finanțare la Guvern

Distribuie pe:

Primarii comunelor mureșene Vătava și Grebenișu de Câmpie au semnat, ieri, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), două contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2.048.957,21 lei și respectiv 1.359.059,02 lei. Cele două contracte fac parte din Componenta 10 - Fondul Local.

Primarul comunei Vătava, Emil Bendriș, a declarat pentru “Cuvântul liber” că prin acest contract, de peste 2 milioane de lei, vor fi realizate: trei stații de autobuz moderne, în fiecare din satele comunei (Vătava, Dumbrava și Râpa de Jos); două fântâni arteziene: una în centrul satului Vătava, în fața Căminului Cultural (unde va fi realizat un sens giratoriu și vor fi efectuate alte lucrări de reabilitare a centrului - finanțate din bugetul local) și una în satul Râpa de Jos - în fața Căminului Cultural din centru; se vor achiziționa echipamente și tehnică informatică pentru primăria comunei.

Primarul a mai precizat că în momentul de față așteaptă rezultatele licitației pentru modernizarea drumului care leagă satele Dumbrava și Vătava, cu o lungime de 2,4 km, lucrare finanțată din bugetul local și aprobarea proiectului depus la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reabilitarea Căminului Cultural din Dumbrava. Referindu-se la situația introducerii apei și canalizării în comună, Emil Bendriș a spus că a fost depus și aprobat, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, un proiect în valoare de aproape 14 milioane de lei pentru finanțarea branșamentelor la rețelele de apă și canal, în toată comuna. Acestea vor putea fi executate abia după recepția rețelei de apă-canal, deja realizată. El a ținut să-i mulțumească deputatului PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, care a oferit comunității vătăvene tot sprijinul posibil pentru realizarea acestor proiecte de investiții.

La rândul său, primarul comunei Grebenișu de Câmpie, Ștefan Gojman, a declarat pentru cotidianul nostru că prin contractul de finanțare de 1,3 milioane de lei, semnat ieri la MDLPA, vor fi achiziționate echipamente IT pentru digitalizarea activității primăriei.

De asemenea, instituția pe care o conduce a depus pentru finanțare prin PNRR un proiect privind renovarea și creșterea eficienței energetice a sediului primăriei, iar pentru finanțare prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” a depus un proiect în vederea reabilitării drumului Leorința - Papiu Ilarian (1,8 km). În perioada următoare va fi depus un proiect, pentru finanțare prin PNRR, pentru reabilitarea infrastructurii școlare și achiziția de echipamente pentru școli.

“Problema noastră cea mai mare este, în continuare, asigurarea apei potabile Așteptăm cu mare nerăbdare realizarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă și apă uzată Zona Luduș - Grebenișu de Câmpie. Aici, noi (comuna Grebenișu de Câmpie - n.r.) avem cea mai mare contribuție dintre toate primăriile cuprinse în proiect”, a spus Ștefan Gojman. Proiectul magistralei de apă Luduș - Grebenișu de Câmpie cuprinde și comunele Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Șăulia și Miheșu de Câmpie și va fi realizat cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Acest proiect major pentru județul Mureș se va realiza datorită implicării constante a liderilor PSD Mureș, în special a deputatului Dumitrița Gliga (președinte interimar al organizației județene - n.r.), alături de primarii social-democrați din zona de câmpie a județului. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu