Cursă contra cronometru pentru salvarea Veneției

Distribuie pe:

Va fi Veneția înghițită de valuri în 2100? Pentru a evita acest scenariu catastrofal evocat de oamenii de știință, Orașul Dogilor încearcă să sensibilizeze generațiile tinere cu privire la protecția lagunei, un ecosistem foarte fragil amenințat de schimbările climatice, relatează miercuri AFP.

“Acqua alta”, o maree deosebit de înaltă, inundă în mod regulat celebra Piață San Marco, un fenomen ce îi distrează pe turiști, dar care pune în pericol fundațiile vechilor palate ale Serenissimei, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

UNESCO a amenințat în 2021 că va include Veneția pe lista Patrimoniului Mondial în pericol, însă orașul lacustru a scăpat in extremis datorită interdicției impuse marilor nave de croazieră de a pătrunde în centrul lagunei.

Pentru a contribui la protejarea Veneției, UNESCO, în colaborare cu grupul de lux Prada, a lansat marți o inițiativă ce vizează inițierea elevilor cu vârste între trei și șase ani în secretele lagunei.

Insula Torcello, situată la nord de lagună, cu mlaștinile sale sărate ale căror maluri sunt erodate de valurile provocate de ambarcațiunile cu motor, a fost scena primei lecții în aer liber a acestui program educațional numit “Grădina copiilor din lagună”. Pești confecționați din hârtie reciclată, mostre de apă de mare, desene care reproduc culorile naturii... micul grup format din aproximativ patruzeci de copii de cinci ani, entuziaști, a învățat câte ceva despre lagună. “Vrem ca acești copii să învețe să observe natura și laguna, să învețe să o cunoască, să o iubească și să o protejeze mai bine”, a declarat pentru AFP Francesca Santoro, coordonatoarea Comisiei Oceanografice Interguvernamentale (IOC) a UNESCO.

Piața San Marco, situată în zona cea mai de jos a orașului, este prima inundată, iar “în 2100, jumătate din Veneția riscă să se afle sub apă”, se teme acest oceanograf german care locuiește la Veneția de 40 de ani.

Din octombrie 2020, un sistem de diguri artificiale numit MOSE (Moise, în limba italiană), este acționat de îndată ce creșterea apelor Mării Adriatice atinge un nivel de alertă de 110 cm.

Lasă un comentariu