2022, an al progreselor la Consiliul Județean Mureș

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Péter Ferenc, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat principalele realizări din anul precedent, dar și proiectele aflate în derulare, în diferite stadii de implementare.

În deschiderea conferinței de presă, președintele CJ Mureș a făcut o scurtă sinteză apreciind că anul 2022 a fost un an al progreselor. “Am finalizat mai multe proiecte, de asemenea am depus multe proiecte spere finanțare. Au fost destule posibilități de finanțare și ne-am folosit de ele. Sunt succese vizibile cum ar fi Spitalul Oncologic, digitalizarea administrației la Consiliul Județean, reabilitarea unor drumuri cum ar fi Agnita - Sighișoara sau Ungheni - Mica - Târnăveni. La fel de importantă, deși mai puțin vizibilă, e și rezolvarea situației juridice a terenurilor de lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. S-a rezolvat o problemă veche de 20 de ani care acum dă posibilitatea să se construiască în jurul spitalului”, a spus Péter Ferenc.

El a mai precizat că județul Mureș a obținut locul 1 în clasamentul proiectelor depuse spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul pistei de biciclete care va lega județul Mureș de Bistrița Năsăud și Suceava.

Capitolul drumuri județene

Conform președintelui CJ Mureș, în 2022 au fost reabilitați 23 de kilometri de drumuri județene. “Am finalizat podurile din Sărățeni și Suplac. La Sărățeni am realizat și drumul județean care va face legătura cu județul Harghita. Am lărgit drumul în Deleni. Am realizat parcări și trotuare în Râciu și Glodeni. Au fost reabilitate porțiuni de drum în Gălești și Gănești. Am finalizat lărgirea drumului între Breaza - Voivodeni și Glodeni.

Acolo se efectuează ultimele lucrări și în scurt timp se va realiza recepția acestora. A fost finalizat, în totalitate drumul județean Mureni - Archita, cu finanțare prin PNDL. Drumul județean Agnita - Sighișoara a fost recepționat. Recepția drumului județean Târnăveni - Mica - Ungheni a avut loc. În momentul de față se pregătesc proiectele tehnice pentru drumurile județene Ernei - Eremitu - Sovata, pentru Fântânlele - Jacod, pentru sensul giratoriu din Band, pentru drumul Daneș - Criș, drumul Vețca - limită de județ Harghita, drumul județean Reghin - Eremitu, drumul județean Reghin - Lăpușna - limită de județ Harghita”, a spus președintele CJ Mureș.

Capitolul spitale

Péter Ferenc a declarat că la Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș, instituție medicală aflată în subordinea CJ Mureș, au fost mai multe proiecte începute anul trecut, dintre care unele finalizate. Aici trebuie amintit faptul că proiectul de 105 milioane de euro câștigat de Institutul Inimii (IUBCvT) din Târgu Mureș este cofinanțat de CJ Mureș (în calitate de proprietar al terenului), iar studiul de fezabilitate a fost finanțat tot de CJ Mureș.

“Un proiect important început deja este cel referitor la creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești care folosesc fluide. Este vorba despre rețelele de oxigen, aer. Prin acest proiect se va asigura un sistem nou și sigur în unitățile sanitare. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și trebuie terminat până la finale lui 2023, valoarea acestuia fiind de 34, 3 milioane de lei, din care aportul CJ este de 13 milioane de lei”, a spus Péter Ferenc.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la Spitalul Clinic Județean Mureș se va realiza dotarea ambulatoriilor de specialitate de la “POLI II” din Târgu Mureș, de la Clinica de Infecțioase din Târgu Mureș și de la Clinica Medicală de pe str. Gheorghe Marinescu nr. 1 unde se află și clinica de urologie. Este vorba despre un proiect în valoare de 19,6 milioane de lei, din care contribuția CJ Mureș este de 3,9 milioane lei. Din aceste fonduri vor fi achiziționate aparaturi medicale de ultimă generație cum ar fi computere tomograf, laboratoare pentru analize medicale etc.

Tot prin PNRR SCJ Mureș a atras 36,6 milioane de lei (1,3 milioane de lei contribuția CJ Mureș) pentru reducerea riscului la infecții nosocomiale, proiect care va fi implementat în toate cele 16 clădiri ale spitalului din Târgu Mureș.

SCJ Mureș mai are trei proiecte depuse la Compania Națională de Investiții (CNI). Este vorba despre: reabilitare energetică, extindere clădire și mansardare la Clinica de Pneumologie; construirea unui compartiment ATI la Clinica de Infecțioase; reparații capitale și extindere clădire la Clinica Medicală de pe str. Ghe. Marinescu nr. 1 (urologie).

Nu în ultimul rând, președintele CJ Mureș a amintit de investiția de mare anvergură de la Clinica de Oncologie unde, după recepția lucrărilor de reabilitare a clădirii, a fost inaugurat laboratorul de radioterapie cu buncărul aferent. Este vorba despre un aparat de radioterapie de ultimă generație care asigură servicii de înaltă calitate. În țară sunt doar șase astfel de aparate. Acesta a fost pus deja în funcțiune, iar în momentul de față mai continuă instruirea medicilor și personalului care îl vor exploata. Pentru această investiție majoră, SCJ Mureș a fost desemnat, în 2022, “Spitalul anului”.

Aeroportul Transilvania” Târgu Mureș

Péter Ferenc a deschis acest capitol spunând că în anul 2022 a fost înregistrată o creștere a numărului de pasageri care au folosit aeroportul din județul nostru. Este vorba despre 177.342 de pasageri față de 90.000 în anul 2021. Președintele CJ Mureș a menționat că trebuie să ținem cont însă de faptul că anul 2021 s-a aflat, încă, sub semnul restricțiilor din cauza pandemiei de COVID-19.

“Activitatea se desfășoară în condiții normale la aeroport. În 2022 am realizat investiții în cadrul Masterplanului de Transport. Astfel, în 18 ianuarie 2022 am semnat două contracte cu finanțare nerambursabilă în cadrul POIM”, a spus președintele CJ Mureș. Primul proiect se referă la achiziționarea de echipamente de securitate aeroportuare și construire a remizei PSI, proiect în valoare 20,1 milioane de lei. Acesta se află în curs de implementare. Echipamentele pentru siguranța aeroportuară au fost deja achiziționate, iar în 10 ianuarie 2023 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la remiza PSI.

Al doilea proiect se referă la modernizarea aeroportului prin extinderea platformei de parcare a aeronavelor, cu 7.700 mp, extinderea terminalului pentru pasageri cu 8.000 mp. Proiectul are o valoare de 128,7 milioane de lei și a fost demarată licitația pentru realizarea Proiectului Tehnic. Dacă nu vor exista contestații se așteaptă ca semnarea contractului să aibă loc în 14 februarie.

“Pe lângă aceste proiecte am mai depus trei dosare pentru finanțare în vederea: extinderii pistei de decolare - aterizare, în valoare de 98 milioane de lei; extindere terminal etapa II (partea opusă proiectului aflat deja în derulare și amintit mai sus), în valoare de 146 milioane de lei; achiziționare echipamente de siguranță pentru noul terminal din faza II, în valoare de 30 milioane de lei.

Parcul Industrial

La Parcul Industrial nu sunt modificări strategice, a apreciat președintele CJ Mureș. Aici funcționează 18 societăți comerciale dintre care 14 societăți în producție și servicii. În total aici muncesc 1.350 de angajați, iar gradul de ocupare este de 86%.

Rezolvarea problemei apei potabile din zona de Câmpie a județului

“Împreună cu operatorul regional de apă - canal, Aquaserv S.A., am demarat două proiecte importante. Am primit aprobare pentru ruperea din proiectul mare a două proiecte minore, separate.

Proiectul regional pentru zona Văii Nirajului prin care patru comune vor primi apă potabilă din Miercurea Nirajului. Este vorba despre Bereni, Măgherani, Acățari și Crăciunești. Proiectul, în valoare de 130 de milioane de lei, este deja pornit, sunt date ordinele de începere a lucrărilor.

La proiectul apa de pe câmpie, magistrala Luduș - Miheșu de Cîmpie - Grebenișu, suntem în lansarea fazei de licitație. Avem posibilitatea să finalizăm aceste licitații în foarte scump timp pentru a realiza această investiție care este obligatorie”, a spus Péter Ferenc.

Turism

“CJ Mureș a câștigat un proiect important prin care putem să creștem valoarea turistică a județului. Este vorba despre un proiect care include 97 de kilometri de piste pentru biciclete în valoare de 8 milioane de euro. Acesta va fi realizat pe Via Transilvanica și va tece prin nouă localități: Sovata, Eremitu, Ibănești, Gurghiu, Hodac, Solovăstru, Brâncovenești și va face legătura cu județul Bistrița-Năsăud. Mai avem un proiect depus tot pentru piste de biciclete. Acesta ar intra în județul nostru prin Sărmașu și ar traversa Valea Nirajului și Valea Târnavei, fiind apropiat de Via Maria. Din păcate, acest proiect, pentru că a suferit modificări, se află pe ultimul loc”, a spus Péter Ferenc.

Muzeul de la Călugăreni a depus și a câștigat, prin PNRR, un proiect în valoare de 2,1 milioane de euro pentru protecția și promovarea patrimoniului construit. Acest proiect prevede construirea unui centru de vizitare și a unui centru de cercetare. Muzeul de la Căugăreni face parte din traseul castrelor romane și va avea un aport important la creșterea valorii turistice a județului nostru.

Tot la capitolul muzee sunt două proiecte aflate în curs de finalizare, cel de la Muzeul Științelor Naturii și cel de la Palatul Culturii.

Valul renovării

CJ Mure a câștigat trei proiecte pentru renovarea energetică a clădirilor: fostului Hotel Parc - 15 milioane de lei; Muzeul Județean (clădirea de pe strada Mărăști) - 8 milioane de lei; Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 3 Reghin - 3 milioane de lei. Este vorba despre lucrări de izolare termică, schimbarea ferestrelor, schimbarea sistemelor de încălzire, înlocuirea corpurilor de iluminat, schimbarea sistemelor de aerisire. Acestea au termen de finalizare anul 2026. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu