Din învățământul mureșean - Activități de prevenire a traficului de persoane

Distribuie pe:

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ

Mesajul pentru Ziua internațională a nonviolenței în școală, marcată la 30 ianuarie, este că trebuie să luptăm împotriva agresivității în fiecare zi.

Un demers educațional în care grija pentru dezvoltarea cognitivă nu este dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor în mediul școlar este unul incomplet - manifestările violente de orice tip lasă urme și pun în pericol dezvoltarea armonioasă a tuturor celor implicați.

Să-i învățăm pe copii să spună nu violenței! Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model.

Apoi, explicându-le de ce să spună nu - vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale, despre efectele pe care violența le are asupra a ceea ce ei sunt și vor fi!

Îmi exprim convingerea că a educa în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței, al nediscriminării și al respectului față de celălalt înseamnă a crea premise pentru siguranță, confort și stare de bine, deopotrivă pentru elevi, cadre didactice și părinți.

Purtăm, cu toții, responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței, iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el!

Cu mulțumiri pentru efortul dumneavoastră din fiecare zi,

Ligia DECA, Ministrul Educației

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ DIN CEUAȘU DE CÂMPIE

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor național.

Specialiștii Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au reluat activitățile de prevenire a traficului de persoane, prima din acest an fiind la Școala Gimnazială din Ceuașu de Câmpie. S-a discutat despre evitarea racolării tinerilor de către traficanții de carne vie.

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a din cadrul acestei unități de învățământ au primit cu interes informațiile despre tipurile de exploatare și sfaturile de evitare a victimizării, înțelegând cât de ușor se poate ajunge în situația de exploatare dacă nu sunt atenți la câteva detalii care fac diferența între libertate și trafic de persoane.

“Filmulețele de prevenire ne-au fost de ajutor, iar conducerea unității a fost deschisă pentru continuarea unor astfel de acțiuni și pentru cadrele didactice.

Mulțumim pentru tot interesul acordat acțiunii derulate și pentru grija față de elevii acestei școli”, spunea comisar-șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE ȘI A BACALAUREATULUI

În cursul săptămânii trecute, Ministrul Educației, Ligia Deca, a aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023.

Astfel, simularea Evaluării Naționale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar în 21 martie va fi susținută proba la Matematică.

Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităților naționale vor susține pe 22 martie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.

Simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, va începe pe 27 martie cu proba la Limba și literatura română, care va fi urmată, în 28 martie, de proba obligatorie a profilului, iar în 29 martie de proba la alegerea profilului și specializării.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține în 30 martie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

În județul Mureș sunt 4.869 de elevi în clasa a VIII-a și 4.016 elevi în clasele a XII-a/a XIII-a, aflăm de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ EUROPA” DIN TÂRGU MUREȘ

Problematica traficului de persoane/ minori a fost abordată de specialiștii Centrului Regional Târgu Mureș al ANITP și cu elevii Școlii Gimnaziale “Europa” din Târgu Mureș.

Aceștia s-au arătat foarte interesați de cum arată un traficant și de ce să se ferească atunci când li se face o propunere care poate ascunde o situație de trafic. Le-au plăcut și filmulețele pe care le-au vizionat și care i-au ajutat să înțeleagă ce înseamnă recrutarea.

ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN REGHIN, ACȚIUNI DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI

Agenția Națională Antidrog are misiunea de a elabora, coordona, evalua și monitoriza, la nivel național, politicile în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și în domeniul asistenței integrate a consumatorilor, politici aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș, în parteneriat cu Primăria municipiului Reghin, au continuat acțiunile de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ din Reghin. La acestea au participat 120 de elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,Ioan Bojor” din municipiul Reghin.

În acest an școlar, specialiștii CPECA Mureș vor fi prezenți, în mod constant, alături de elevi și vor realiza activități de prevenire a consumului de droguri, menite să îi sensibilizeze cu privire la efectele și riscurile asociate consumului, preciza comisar de poliție Ion Roman Aleodor - Agenția Națională Antidrog.

Letiția Bota

Lasă un comentariu