Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Valoarea paielor și a resturilor vegetale în fertilizarea solului

Distribuie pe:

Creșterea prețurilor la îngrășăminte a încurajat utilizarea surselor naturale de nutrienți și materiei organice valoroase. Paiele și a resturile vegetale au rol în fertilizarea solului. Fermierii devin din ce în ce mai conștienți de valoarea acestui îngrășământ natural. Paiele și resturile vegetale sunt ieftine, accesibile și ușor de utilizat, putându-se astfel reduce dozele de îngrășăminte minerale. Se completează, în același timp, materia organică din sol, adică humusul. Conform unor studii, 5 t/ha paie de cereale păioase au același efect ca și aplicarea unei fertilizări cu 15 t/ha de gunoi de grajd. De asemenea, resturile vegetale de la leguminoase reprezintă o sursă importantă de azot. Fasolea, spre exemplu, poate absorbi fosforul din straturile mai adânci ale solului, unde nu ar fi disponibil pentru alte plante. Mazărea, soia și fasolea sunt culturi proteice apreciate pentru că lasă multe substanțe utile culturilor următoare.

Printre cele mai populare păioase se numără grâul și orzul. Paiele pot fi recoltate pentru fermele de animale sau pot fi folosite pentru fertilizarea solului.

Ca așternut pentru animale nu pot fi utilizate tulpinile de rapiță, dar sunt utile pentru încălzire. Cel mai des însă sunt tocate și încorporate în sol, o grapă cu discuri fiind suficientă pentru a o zdrobi și amesteca paiele.

Și tulpinile de porumb pot aduce o doză mare de materie organică și nutrienți. Aportul în fertilizare al paielor și resturilor vegetale are efect maxim dacă sunt tocate și distribuite uniform pe toată suprafața terenului. Se recomandă să se facă acest lucru încă din stadiul recoltării, prin pregătirea corectă a combinei. Paiele nu trebuie îngropate însă prea adânc în sol, acest lucru putând duce la descompunerea anaerobă, cu efecte negative asupra culturilor.

Pentru a ajuta descompunerea acestora, se poate utiliza var, îngrășământ cu azot sau biopreparate. Deși aplicarea varului reprezintă o metodă populară, dezavantajul acestei soluții este faptul că varul nu se descompune, ci arde paiele, dăunând, în același timp, organismelor din sol. Având în vedere solurile acide din multe zone ale țării, utilizarea amendamentelor cu calciu este o operațiune cheie ce nu trebuie neglijată. Dozele de var trebuie adaptate pentru a menține un nivel optim al pH-ului solului.

Bacteriile care descompun paiele au nevoie de azot din sol. În această situație, pentru a stimula acțiunea acestora, e utilă aplicarea pe resturile vegetale a unui îngrășământ cu azot. Îngrășămintele lichide - UAN sau gunoiul de grajd lichid funcționează bine.

Pentru descompunerea paielor pot fi folosite și biopreparate cu bacterii. Eficacitatea acestora crește dacă sunt utilizate în condiții de umiditate ridicată.

Vasile Bota

Lasă un comentariu