Noi modificări aduse Codului Rutier

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 84, din 31 ianuarie 2023, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 11/2023, prin care se aduc mai multe modificări Codului Rutier.

Potrivit noului act normativ, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau talonului auto ori neradierii vehiculului deținut în termenul legal, dar și pentru deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul emis în străinătate. În plus, deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Astfel, șoferii vor putea fi amendați de către polițiștii menționați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare, pentru neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege, pentru neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege, și pentru deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru contraven-țiile de mai sus sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu