Război și... delicatese cu gândaci

Distribuie pe:

La aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, o declarație surprinzătoare, controversată - dacă nu chiar șocantă - a zguduit, în această săptămână, scena politică europeană, întețind focul la oala cu subiecte a mass-media internaționale și punând omenirea pe gânduri, în modul de abordare și percepție a unui conflict care, departe de a se încheia, dă semne că va deveni tot mai sângeros:

Președintele Croației (țară membră NATO, ultima care a aderat la UE și recent primită în Schengen), a criticat, luni, statele occidentale pentru că furnizează Ucrainei tancuri grele, declarând că aceste livrări nu vor face decât să prelungească războiul.

Zoran Milanovic le-a spus reporterilor din Zagreb că este o “nebunie” să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional, potrivit Washington Post (washingtonpost.com/world/croatias-president-criticizes-tank-deliveries-to-ukraine/2023/01/30/) , preluat de agențiile internaționale de presă: “Sunt împotriva trimiterii oricăror arme letale acolo. Se prelungește războiul. Care este scopul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Este o nebunie”.

Milanovic și-a construit o reputație de pro-rus, pe care a negat-o, însă, în mod repetat. Cu toate acestea, în ultimele luni, el s-a opus în mod deschis admiterii Finlandei și Suediei în NATO, precum și antrenării trupelor ucrainene în Croația, ca parte a ajutorului UE acordat Kievului.

Luni, președintele croat și-a detaliat poziția, spunând că, în opinia sa, Crimeea, anexată de Rusia în 2014, nu va mai face parte niciodată din Ucraina, iar dacă Washingtonul și Moscova nu ajung la un acord, va începe Al Treilea Război Mondial.

Reamintim că, după luni de ezitare, SUA au declarat că vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina, iar Germania a anunțat că va trimite 14 tancuri Leopard 2 și va permite și altor țări să facă același lucru.

“Din 2014 până în 2022, urmărim cum cineva tot provoacă Rusia, cu intenția de a începe acest război. Care este scopul? Un război împotriva unei puteri nucleare aflate în război într-o altă țară? Există o modalitate convențională de a învinge o astfel de țară?” a întrebat Milanovic. “Cine plătește prețul? Europa. America plătește cel mai puțin”.

“A trecut un an, și abia acum vorbim despre tancuri”, a adăugat președintele croat. “Nici măcar un singur tanc american nu va merge în Ucraina, nici într-un an. Acolo vor fi trimise doar tancuri germane”.

Deși are un rol în mare parte doar ceremonial, Milanovic este, oficial, comandantul suprem al forțelor armate. Recentele sale izbucniri anti-occidentale au stânjenit și iritat guvernul Croației, care a sprijinit fără rezerve Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei.

Luni, prim-ministrul Andrej Plenkovic a criticat afirmațiile președintelui, spunând că acestea “dăunează direct orientării de politică externă a Croației: “Cu alte cuvinte, să stăm liniștiți, să-i lăsăm pe ruși să ia nu știu câte mii de kilometri pătrați din Ucraina și să uităm de extinderea NATO”, a spus Plenkovic.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat prompt, considerând “inacceptabilă” declarația lui Milanovic care, practic, pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei. Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: “Ia să ne gândim dacă Zoran Milanovic ar fi putut deveni președintele țării sale, cu o asemenea retorică, în anii `90, când Croația lupta pentru independență? Dacă alegătorii săi ar fi putut fi de acord să închidă ochii la ocuparea unei părți a țării lor? Mă îndoiesc. Permiteți-mi să vă reamintesc că Croația ar fi putut pierde o treime din teritoriul său din cauza agresiunii străine. Cu toate acestea, datorită luptei eroice, croații au reușit să apere suveranitatea statului lor”.

Demnă de consemnat, în context, recenta intervenție în Parlamentul italian, a deputatului Marco Pellegrini, din cadrul Comisiei de Apărare a Camerei: “La începutul conflictului s-a discutat despre trimiterea de arme și muniții pentru soldați, arme antitanc pentru a opri înaintarea Rusiei, cu scopul de a acționa, pe căi diplomatice, pentru restabilirea păcii. Acum aud doar despre trimiterea de tancuri de mare capacitate, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, pentru a obține victoria, așa cum a reiterat deunăzi, la Kiev, președintele Consiliului European, Charles Michel. Chiar credeți că Rusia poate fi învinsă militar? Logica sprijinului militar, dusă la consecințele sale extreme, ne-ar putea determina, în curând, să nu mai vorbim despre trimiterea de arme, ci despre trimiterea de trupe, deci o implicare directă a NATO. Ce vom face când Zelenski ne va cere nu numai arme, ci și oameni? Oricine vorbește despre pace și, în același timp, îmbrățișează calea escaladării militare dă dovadă de ipocrizie. Spuneți cetățenilor adevărul: Italia și Europa sunt pe cale să intre în război. Aveți curajul să o spuneți, nu vă ascundeți după deget”. (notizie.tiscali.it/politica/articoli/dl-ucraina-pellegrini-m5s-stiamo- entrando-in-guerra-oggi-armi-domani-truppe /?chn)

Revenind la controversata declarație a președintelui Milanovic, presa din Croația (Dnevnik.hr, citată de dcnews.ro) notează: “Nu ar trebui să mire pe nimeni declarațiile lui Zoran Milanovic... că doar tocmai ce și-a primit plata în avans. Adică aliatul Rusiei, Austria, a permis accesul în Schengen, iar României nu. Țărilor care fac politici anti-Ucraina, pro-Moscova le merge bine în UE. Elevii silitori sunt pedepsiți, iar repetenții, care strică solidaritatea europeană, vulnerabilizează Europa, fac practic jocul Moscovei, sunt promovați. Rămâne de văzut cum va reacționa Uniunea Europeană la aceste defecțiuni din interior”.

... Chiar. Bună întrebare, cum se zice mai nou. Dar, uite că, după succesul înregistrat cu făina de greieri, UE e ocupată, în momentul de față, cu elaborarea altor “delicatese” pe bază bogari. Aflăm că pe o listă bine dosită sub pardoseala bucătăriei din Bruxelles figurează: friptură de ploșniță, garnisită cu pulpe de țânțar, tartă de coropișniță cu glazură de purici zaharisiți și alte bunătăți pe bază de gângănii.

... În rest, ce să mai și zici? Dacă, în vreme ce-i mor soldații pe front și țara-i în plin scandal de corupție, lui domnu' Zelenski îi arde să meargă la Festivalul de muzică ușoară de la Sanremo, apoi înseamnă că...răzbelul e “sub control”, bine mersi...

P.S. Poftim știre de ultimă oră: “Furnizarea de arme, inclusiv tancuri, de către Occident către Kiev nu va duce la soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat miercuri președintele turc Tayyip Erdogan într-un interviu televizat la postul TRT”.

...Adică și Erdogan aista: în loc să ia o lingură de făină de greier domestic, îi arde de făcut declarații...

Ileana Sandu

Lasă un comentariu