Fermierii polonezi au blocat granița pentru a împiedica exportul de cereale din Ucraina

Distribuie pe:

Grupuri de fermieri polonezi au blocat, de joi, circulația camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta față de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de “slabă calitate” și care le provoacă pierderi, transmite agenția EFE.

Aceștia protestează “pentru a atrage atenția față de slaba calitate a cerealelor ucrainene” și față de “lipsa controalelor de calitate” în cazul acestora, situație permisă de faptul că “produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite” de cele poloneze. Ei solicită efectuarea de controale la punctele de recepție a cerealelor.

Fermierii români se plâng de faptul că exporturile mari de cereale din Ucraina au cauzat probleme în vânzarea propriilor produse. Aceștia regretă că nu au comercializat cerealele la momentul recoltării, deoarece acum, după valul de exporturi din Ucraina, prețul la grâu și la porumb a scăzut cu 30% față de cel din perioada adunării acestora de către fermierii din România. Mulți fermieri români sunt nemulțumiți de faptul că exporturile de cereale din Ucraina, care au fost într-un număr extrem de mare, le-a îngreunat accesul la infrastructură.

Joi, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că Comisia Europeană va veni în sprijinul fermierilor care au fost afectați de importurile de cereale ieftine și oleaginoase din Ucraina și de faptul că aceștia nu au mai avut acces pe piață din cauza prețului mult prea mic. În România au intrat 3 milioane de tone de cereale din Ucraina.

“Acest conflict de la granița României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne așteptam ca în domeniul agriculturii să avem și motive de îngrijorare.

De aceea, la ședința Consiliului de Miniștri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniștri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia am prezentat o informare care detalia situația existentă în țările aflate în proximitatea conflictului și am ajuns cu toții la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în așa fel încât să-i susțină pe fermieri afectați”, a declarat Petre Daea.

Lasă un comentariu