Noi sancțiuni amenință securitatea aprovizionării Europei cu energie și carburanți, Ungaria a obținut o dispensă

Distribuie pe:

Noile sancțiuni de la Bruxelles, conform cărora importul și reexportul de produse petroliere prelucrate de origine rusă (cum ar fi benzina și motorina) nu vor mai fi permise pe continent, vor intra în vigoare duminică. În Ungaria, securitatea aprovizionării este consolidată de mai multe surse, pe lângă dispensa obținută de guvern - a informat sâmbătă Ministerul Energiei agenția ungară de presă MTI.

Conform comunicatului, cu toate acestea, consecințele preconizate ale noilor sancțiuni pe piața europeană ar putea afecta și Ungaria pe termen lung.

Comunicatul subliniază: poziția Ungariei este în continuare că sancțiunile de la Bruxelles sunt dăunătoare, ele nu au pus capăt războiului și cauzează mari daune Europei. Bruxelles-ul nu ar trebui să fie preocupat de impunerea unor noi sancțiuni, ci ar trebui să contribuie la făurirea păcii.

Guvernul continuă să reprezinte interesele și opiniile poporului ungar: 97% dintre maghiari spun nu sancțiunilor și este timpul ca acest lucru să se audă și la Bruxelles.

Uniunea Europeană a decis în vara anului 2022, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, să restricționeze importurile de petrol rusesc, iar restricția este pusă în vigoare în două etape. În cazul țițeiului, interdicția de import a intrat în vigoare la începutul lunii decembrie, urmând ca de la 5 februarie să fie instaurată interdicția privind importul produselor petroliere prelucrate și reexportul între statele membre.

După cum se știe, guvernul a obținut pentru Ungaria o dispensă temporară pentru transporturile de petrol prin conducte, astfel încât va fi în continuare posibilă prelucrarea produselor de origine rusă și comercializarea lor pe piața internă, în timp ce comerțul cu alte țări va fi posibil doar cu produse de origine non-rusă. Intrarea în vigoare a sancțiunilor mai aspre va impune restricții parțiale, de exemplu, asupra produselor petroliere prelucrate la rafinăria din Bratislava. Instalația livrează cu precădere țărilor învecinate, inclusiv Ungariei, iar în viitor ea va putea face acest lucru numai cu produse de origine non-rusă. Securitatea aprovizionării Ungariei este asigurată - pe lângă conducta Prietenia - de producția internă, de alte importuri și de conducta adriatică din Croația.

Cu toate acestea, consecințele noilor sancțiuni care intră acum în vigoare ar putea afecta și Ungaria pe termen lung. (MTI)

Lasă un comentariu