Simbolurile Ungariei Mari pe stadioanele de fotbal... Va accepta UEFA?

Distribuie pe:

Csányi Sándor, președintele Federației Ungare de Fotbal (MLSZ), a declarat că încearcă să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari și a drapelului arpadian de către Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), notează hungarytoday.hu, citând un interviu acordat, în exclusivitate, canalului de sport al televiziunii publice ungare, M4 Sport.

Csányi a spus că, deocamdată, simbolurile respective nu pot apărea pe stadioane, dar că va discuta acest aspect cu reprezentanții Uniunii.

UEFA a interzis, recent, arborarea hărții Ungariei Mari și a steagului arpadian la meciurile pe care le organizează, deoarece consideră că au conotații politice și pot fi provocatoare. Harta Ungariei Mari a fost contestată de mulți, deoarece prezintă configurația teritoriului țării înainte de Tratatul de pace de la Trianon din 1920, când majoritatea regiunilor Ungariei nu fuseseră încă anexate. După Tratat, granițele Ungariei au fost modificate, iar unele voci afirmă că imaginea sugerează idei revizioniste, respectiv credința că Ungaria dorește să-și recupereze fostele teritorii, ceea ce este interzis în mod explicit în lumea de astăzi.

Potrivit lui Csányi, care este și vicepreședinte al UEFA, dacă Ungaria dorește să joace în calificările pentru Campionatul European, Liga Națiunilor, sau chiar Liga Campionilor sau Europa League, trebuie să accepte condițiile impuse. Situația este similară și pe plan internațional. Reglementările UEFA prevăd că pancartele cu conotații rasiste sau care poartă un mesaj politic nu pot fi afișate pe stadioane. “Întrebarea este dacă harta Ungariei Mari poartă un mesaj politic. Noi nu credem asta”, a precizat Csányi.

El a menționat că, deși FARE (Football Against Racism In Europe - Grupul anti-discriminare al UEFA) neagă că ar sancționa simbolul/harta Ungariei Mari, UEFA a avut obiecții față de acestea în trei situații anterioare. De fiecare dată, Ungaria a fost chemată să dea explicații în fața comisiei de disciplină a forului continental și, în fiecare dintre aceste cazuri, simbolurile au fost catalogate drept revizioniste și naționaliste, a adăugat el.

Președintele MLSZ a vorbit și despre cealaltă emblemă contestată de FARE: “Drapelul cu dungi alb-roșii al lui Árpád este arborat în Parlament alături de steagurile istorice ale Ungariei și a fost steagul oficial al țării vreme de secole. Este adevărat că a existat o scurtă perioadă în istoria Ungariei când a întruchipat fascismul, rasismul și unii l-au considerat drept simbol al acestora. Dar cred că o perioadă mai scurtă nu ar trebui să primeze față de o perioadă mult mai lungă”, a declarat el.

“Dacă suporterii insistă - și nu cred că utilizarea acestor simboluri este atât de exagerată pe cât pretind unii -, vom încerca să facem în așa fel încât să fie acceptate de UEFA. Dar nu suntem singuri în Europa. Suporterii din țările vecine pot fi iritați de aceste simboluri, așa că nu putem decide în mod independent dacă pot fi utilizate sau nu, decât în urma unui proces de negociere”, a spus Csányi.

Realitatea este că harta Ungariei Mari reprezintă, de fapt, un simbol al coeziunii naționale, deoarece există multe comunități maghiare care trăiesc dincolo de graniță, în țările vecine. În același mod, este folosită în sport ca simbol al apartenenței și al unității. În ceea ce privește caracterul politic al simbolurilor, utilizarea lor în viața de zi cu zi ar putea fi considerată naționalistă și revizionistă și ar putea afecta imaginea Ungariei în spațiul politic internațional, așa că trebuie folosite cu prudență.

Pe de altă parte, însă, dacă UEFA permite campanii antirasism și îi lasă pe fotbaliștii să îngenuncheze înaintea meciurilor și să poarte banderole de culoarea curcubeului (simbolul comunităților homosexuale - n. trad.), care au, clar, o conotație politică, nu poate interzice simbolul Ungariei Mari din motive “politice”, deoarece ar fi “nepotrivit”, comentează sursa citată.

(hungarytoday.hu/debate-continues-on-political-symbols-in -football/)

Lasă un comentariu