Așteptări nerealiste care sabotează o relație

Distribuie pe:

Psihologul britanic Lalitaa Suglani, citat de csid.ro, susține că, deși nicio relație nu este perfectă, există comportamente care o pot distruge, de la refuzul de a-ți asuma responsabilitatea până la încercarea de a-ți determina partenerul să facă așa cum vrei tu.

Oamenii își stabilesc adesea așteptări nerealiste în relațiile lor, chiar dacă s-ar putea să nu fie conștienți de ele, iar aceste așteptări se reflectă, automat, în comportamentele lor, sabotând relația.

Potrivit specialistului, când aceste așteptări nu sunt îndeplinite, ne putem simți frustrați și dezamăgiți, deoarece ne simțim neiubiți și neocrotiți, simțim că lucrurile nu funcționează și că nu trăim o iubirea adevărată.

În consecință, vrem să punem capăt relației, fără să comunicăm și să ne dezvăluim așteptările. Însă, trebuie să ne amintim că cealaltă persoană nu ne poate citi gândurile și că are o educație diferită de a noastră.

Adesea, nu realizăm că obiceiurile noastre se bazează pe standarde și așteptări proprii, pe idealuri și condiții care ne sunt modelate de ceea ce am experimentat din atașamentele anterioare și din lumea din jurul nostru.

”Vrem ca cealaltă persoană să ne îndeplinească standardele, idealurile și obiectivele, dar trebuie să luăm în considerare și propriile așteptări de la noi și să găsim un spațiu sigur pentru a vorbi despre acestea”, explică psihologul, prezentând și mai multe comportamente inadecvate, care ne pot distruge relațiile:

Nu ne cerem scuze și nu ne asumăm responsabilitatea propriilor greșeli, nu respectăm spațiul personal al partenerului, îl forțăm pe celălalt să se schimbe după chipul și asemănarea noastră, nu suntem atenți la declanșatoarele emoționale ale celuilalt, nu îi comunicăm propriile nevoi și, foarte grav, ne comparăm relația cu a altora.

”Aceste comportamente nu apar doar în relațiile de dragoste, ci și în cele de familie, prietenie sau muncă. Este important să înțelegem ce așteptăm de la alții și să putem comunica acest lucru pentru a ne apropia mai mult unul de celălalt. A avea o conexiune adevărată cu cineva ne face să ne simțim în siguranță”, afirmă specialistul britanic. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu