De la rețetele bunicii, la o mică afacere de familie până pe masa Papei Francisc

Distribuie pe:

Zeci de produse de casă, realizate după rețete locale vechi, de localnicii de pe Valea Ghimeșului au devenit cunoscute în întreaga țară datorită unei afaceri sociale și au ajuns chiar și la Vatican, fiind oferite, în premieră, Papei Francisc.

Povestea ”Degustarium” a început în 2016, din dorința de a iniția un punct de degustare pentru vizitatorii localității Ghimeș-Făget, situată la granița dintre județele Harghita și Bacău, care s-a transformat repede în idee de afacere socială, menită să promoveze micii gospodari de pe Valea Trotușului, prin prezentarea produselor locale autentice.

Afacerea socială a fost fondată de Petru Pal, un antreprenor din Ghimeș-Făget, și de cei doi copii ai săi, Ramona și Damian, atât din dorința de a nu pierde rețetele vechi de produse de casă, cât și de a-i determina pe micii producători să nu renunțe la această activitate și să conștientizeze că poate reprezenta o sursă de venit pentru familiile lor.

Punctul de degustare pentru vizitatorii veniți în Valea Ghimeșului s-a transformat într-un mic butic de produse locale și, ulterior, într-o cooperativă care reunește acum peste 70 de producători.

”Am început cu câteva pâini de casă, cu urdă, caș maturat și câteva cutii de unt. Cu timpul, produsele au devenit tot mai diversificate și s-au alăturat tot mai mulți producători, pe care i-am ajutat să se autorizeze, să participe la evenimente de profil, prin care îi încurajăm să păstreze vie gastronomia și produsele locale. Avem peste 70 de producători, cărora le facilităm ambalarea, promovarea și valorificarea produselor precum: produse lactate (caș maturat, brânză, urdă, unt, smântână, iaurt) și carne (slănină, kaizer, cârnați uscați, salam, pastramă). De asemenea, avem produse realizate din legume și fructe, dulceață, siropuri, miere de albine, iar în timpul sezonului și fructe și legume proaspete”, povestește Damian Pal, cofondator al Degustarium.

Majoritatea produselor sunt deosebite, de la salam de bivol, la cârnați de păstrăv, de la diferite feluri de cașcavaluri maturate, la zacuscă făcută ca în bucătăriile bunicilor. Fiecare produs are numele producătorului pe etichetă, motiv pentru care cumpărătorul îl poate identifica foarte ușor și astfel poate lua exact ce își dorește.

În timp ce Damian vorbește despre acest proiect de suflet, în magazin intră tatăl său, Petru Pal, care îmi dezvăluie că produsele localnicilor din Valea Ghimeșului au fost oferite chiar Papei Francisc, iar povestea îl emoționează și acum, până la lacrimi.

Era în februarie 2018, când, prin intermediul diaconului Antal Andras, originar din Ghimeș-Făget, care slujește în Ungaria și care are o relație specială cu Sfântul Scaun, lui Petru Pal i s-a oferit posibilitatea să se întâlnească cu Papa Francisc.

Nu a stat prea mult pe gânduri și a plecat la Vatican, în Duminica Floriilor, având pregătite daruri pentru Sfântul Părinte: un coș cu produse tradiționale realizate de gospodarii de pe Valea Ghimeșului (pâine de casă, cașcaval maturat, slănină, cârnați, dulceață de afine, de zmeură și de mure), un coș cu ouă încondeiate de o familie din zonă, cu motive de pe Valea Ghimeșului, și o statuetă din lemn cu Sfântul Iosif, despre care aflase că e foarte iubit de Papa Francisc.

Întâlnirea a fost una marcantă, pentru că, spune Petru Pal, era pentru prima dată când Papa binecuvânta mâncarea, în Piața Sfântul Petru, dar și pentru că, atunci când a văzut produsele, Suveranul Pontif a rostit o propoziție care și acum îi atinge sufletul: ”Acestea le voi mânca chiar astăzi, cu săracii mei”.

”A fost un mare privilegiu întâlnirea cu Papa Francisc, a fost un mare privilegiu să ajung acolo și, totodată, să am și ce-i duce Sfântului Părinte. Pentru că, de multe ori, te-ai duce undeva, dar n-ai ce pune în sacoșă. Adică ceva cu care să poți să ajungi chiar și în bucătăria Papei. (...) În istoria recentă este prima dată când Papa a dat binecuvântare pe mâncare. S-a pus o masă specială, lângă altarul din Piața Sfântul Petru, pentru a da binecuvântare la ceea ce am dus noi. (...) Era emoționant, era povara realității. Ajungi cu un produs pe care ții mult să-l pui pe cea mai mare masă a lumii. (...) Cu siguranță, sunt întâlniri de viață care cred că-s unice. Sunt atât de înălțătoare încât nici după atâta timp nu pot să n-am emoții când vorbesc despre ele. Acolo, în prezența lui, în prezența Sfântului Părinte altfel te simți, e altceva. Și bucuria de a duce produsele noastre, să le punem pe masă și el să ne spună: «Acestea le voi mânca chiar astăzi, cu săracii mei» e înălțător!”, mărturisește Petru Pal, cu lacrimi în ochi.

Și poate că această întâlnire providențială l-a determinat pe antreprenorul din Ghimeș-Făget și pe copiii săi să dezvolte cooperativa socială și să-i convingă pe localnici ce valoroasă este munca lor și că pot să asigure venitul familiei fără a fi nevoiți să plece să lucreze în străinătate.

Majoritatea produselor sunt, acum, foarte căutate, dar pentru că localnicii au o capacitate de producție redusă, pentru moment sunt valorificate în cele trei magazine proprii, de la Bacău, Moinești și Ghimeș-Făget.

De asemenea, la inițiativa Ramonei Pal, se organizează, anual, la Ghimeș-Făget și un târg al Gospodăriilor de Produse Locale, la finalul săptămânii premergătoare Crăciunului, la care interesul este unul foarte ridicat, în 2022, fiind prezenți peste patru mii de vizitatori, în două zile.

Și, astfel, gospodarii de pe Valea Ghimeșului au înțeles că produsele lor, în care pun mult suflet, realizate în mici manufacturi, sau fructele și legumele crescute în grădini și livezi micuțe, de munte, reprezintă o adevărată comoară și sunt apreciate de toți cei dornici să redescopere gusturile autentice, care aduc aminte de copilărie. (Agerpres)

Lasă un comentariu