Păpuși unice în lume, inspirate din viața țăranului român

Distribuie pe:

Doi soți din localitatea Tocileni - comuna Stăuceni din județul Botoșani confecționează păpuși unice în lume. Georgeta și Dumitru Silion realizează din ceramică, materiale textile și lemn personaje care imită lumea de altădată. După o metodă doar de ei folosită, soții Silion fac păpuși reprezentând preotul, profesorul, lăutarii, gospodinele sau gospodarii în diferite ipostaze.

Dumitru Simion prelucrează lemnul, fierul sau ceramica folosite la crearea ineditelor păpuși, iar Georgeta Silion dă forma finală lucrărilor pe care le realizează, îmbrăcându-le în haine tradiționale specifice zonei Moldovei.

Botoșăneanca, în vârstă de 65 de ani, a lucrat până la 55 de ani la o fabrică de confecții din Botoșani. După ce a ieșit la pensie anticipat, a făcut, din pură pasiune, niște păpuși din materiale mai ușoare, însă, odată cu trecerea timpului, a început să abordeze lucrări din ce în ce mai complexe, ajungând la forma păpușilor de astăzi.

”Nimeni în familia mea nu a făcut așa ceva până acum și nici eu nu credeam că voi face așa ceva. Am început cu ceva mai mic, cu niște păpuși pe care le agățam pe perete, iar după aia am început să modernizez păpușile. M-am dus cu ele la Centrul de Creație și cei de acolo mi-au dat avânt. Sunt păpuși foarte apreciate și căutate la târgurile meșteșugarilor. O fac ca un hobby, că îmi place”, a declarat, pentru Agerpres, Georgeta Silion.

Femeia realizează manual fiecare obiect vestimentar al păpușilor sale, de la ie, bundiță, batic sau șorț cu dantelă până la ciorapi, căciulă, ițari și opinci.

”Toate personajele noastre sunt inspirate din viața omului de la țară. De aceea se spune că sunt miniaturi tradiționale. Noi ne inspirăm din munca veche a țăranului de acum 50 sau 100 de ani”, susține Dumitru Silion, ajuns acum la vârsta de 73 de ani.

Realizarea unei lucrări durează până la trei zile, iar munca este una migăloasă. Cu toate acestea, soții Silion o fac cu maximă plăcere.

Produsele lor sunt puse în vânzare doar în cadrul târgurilor tradiționale ale meșteșugarilor. De multe ori, păpușile sunt achiziționate de oamenii din diaspora, ele ajungând în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Lasă un comentariu