China califică drept “total iresponsabile” remarcile lui Biden la adresa lui Xi Jinping

Distribuie pe:

China a calificat joi drept “total iresponsabile” comentariile președintelui american Joe Biden făcute public în cursul unui interviu în cadrul căruia a afirmat că omologul său chinez Xi Jinping se confruntă cu “probleme enorme”, mai ales în plan economic, relatează France Presse.

“Aceste remarci sunt total iresponsabile și încalcă regulile de bază ale etichetei diplomatice”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe. “China își exprimă nemulțumirea profundă și ferma sa opoziție”, a afirmat ea în conferința de presă regulată.

“Găsiți-mi un singur lider mondial dispus să facă schimb de locuri cu Xi Jinping... Eu nu găsesc niciunul”, a spus președintele Biden într-un interviu acordat miercuri canalului public american PBS.

“Acest om are probleme enorme”, în special “o economie care nu funcționează foarte bine”, a apreciat el, adăugând că liderul chinez are totuși “mult potențial”.

Menționând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, contrar a ceea ce “toți au presupus” la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul nu s-a angajat “pe deplin” față de Moscova. O rezervă, potrivit lui, legată de dorința lui Xi Jinping de a nu avea aceeași soartă ca Rusia, care a fost supusă unor sancțiuni economice dure din partea Occidentului. “L-am sunat în această vară pentru a-i spune: «Nu este o amenințare, ci doar o observație: priviți la ceea ce a ajuns Rusia»“ a relatat miercuri Biden. (Agerpres)

Lasă un comentariu