Eugen Tomac a contestat singur decizia care a blocat intrarea României în Schengen. “Guvernul României nici măcar nu mi-a răspuns”

Distribuie pe:

Agențiile de presă din România precum și principalele televiziuni naționale au publicat, la începutul aceste săptămâni, știrea privind acțiunea deschisă de europarlamentarul PMP Eugen Tomac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu neacceptarea României de a deveni membră a spațiului Schengen. Știrile PRO TV, citând Agerpres, au prezentat acțiunea europarlamentarului român arătând că documentele au fost depuse și înregistrate, luni, la Tribunalul UE, care este o instanță specializată a CJUE, cu sediul la Luxemburg. “Nu putem accepta ca un singur stat să sfideze Tratatele Uniunii Europene și legislația Schengen și să blocheze, la periferia Uniunii Europene, o națiune de peste 20 de milioane de cetățeni europeni'', a explicat europarlamentarul Eugen Tomac. El a spus că acțiunea sa nu oprește procesul de negociere a României cu Austria și nici al Bulgariei cu Olanda.

“El doar va scoate în evidență lipsa de loialitate a unor guverne și instituții europene față de Tratat și legislația europeană. (...) Va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă de acces al României și Bulgariei în spațiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani”, a explicat Eugen Tomac.

Europarlamentarul cere Curții să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie 2022, prin care Consiliul a decis împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România.

Drept rezultat, dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care România le îndeplinește, respectiv va fi un vot pozitiv.

Tomac: Guvernul României nici măcar nu mi-a răspuns”

Într-un interviu acordat hotnews.ro Eugen Tomac a declarat că s-a consultat cu vechi judecători la CJUE, cu foști avocați generali la CJUE, cu juriști care sunt familiarizați cu jurisprudența Curții Europene din Franța, Belgia, România, iar avocatul care mă reprezintă este din Luxemburg. El a mai spus că “Guvernul român nu a dorit să facă un astfel de demers, prin urmare statul român nu are nicio implicație. Este o inițiativă pe care am făcut-o în calitate de europarlamentar român. Sunt reprezentantul cetățenilor români în legislativul comunitar, am acest drept atunci când consider că legislația UE, tratatele sunt încălcate și evident cetățenii statului din care provin sunt discriminați prin asemenea măsuri, am acest instrument la dispoziție prin care pot sesiza ceea ce am și făcut. Am solicitat atât în decembrie cât și în ianuarie statului român, respectiv șefului Guvernului Nicolae Ciucă să inițieze acest demers invocând argumentele pe care vi le-am prezentat. Guvernul României nici măcar nu mi-a răspuns la aceasta solicitare pe care i-am transmis-o”

Lasă un comentariu