Centenar VASILE LUCACIU (1852-1922) EROU al NAȚIUNII ROMÂNE

Distribuie pe:

Cine spune că nu avem modele-demne-de-urmat este în neputință intelectuală.

Acum o sută de ani devenea MODEL în Eternitate unul dintre cei mai străluciți Români Ardeleni care au făcut Unirea la 1 Decembrie 1918: Părintele Vasile Lucaciu; un adevărat model de luptător în plan spiritual și politic pentru buna cauză a reunirii tuturor Românilor într-un singur stat: Leul-Dela-Șișești.

Parlamentul României l-a proclamat în Primăvara lui 2022 “Erou al Națiunii Române.”

La Sfântă Mărie 1890 se sfințea în Maramureș, în Satul Șișești, Biserica Română Catolică sub un HRAM unic în Lume: “Pro S[ancta] Unione Omnium Romanorum = Pentru Sfânta Unire a Tuturor Românilor”.

Este înțelepciune și curaj să-i înalți ocupantului străin, în față, o Icoană cu Re-Unirea, iar alor tăi să le îngemănezi cântecul clopotului cu programul politic decisiv Re-Unirea: Leul-Dela-Șișești.

În decembrie 1914, Vasile Lucaciu - refugiat din Transilvania “în Țară”, spre a se salva de prigoana ocupantului străin- devine Președintele Ligii pentru Unitatea Politică a Tuturor Românilor (fosta, din 1891: Liga Pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor). Lucaciu avea alături pe Barbu Ștefănescu Delavrancea (Vice), Nicolae Iorga (Secretar), S. Mândrescu, Tache Ionescu, Nicolae Filipescu, Octavian Goga. Liga a avut un rol decisiv la pregătirea opiniei publice pentru implicarea oamenilor în eliberarea teritoriilor Românești, pentru reîntregirea Țării.

În Primăvara lui 1892, a fost definitivat celebrul Memorandum, în care Românii și-au strigat drepturile la identitate și re-unire cu frații lor de peste Carpați. Contribuția lui Lucaciu - coautor cu Iuliu Coroianu - a fost determinantă; pe el l-au condamnat ungurii, în 1894, cel mai aspru, față de Lucaciu și-a exprimat Poporul dragostea și admirația, dedicându-i o Doină cât o Rugăciune, Doina-Lui-Lucaciu:

Plânge mierla prin păduri, of, of, of,

Robu-i Lucaci la Unguri...

Pentru Sfânta Libertate

De care noi n-avem parte.

...........................................

Și îi spune închinăciune, of, of, of

De la-ntreaga Națiune...

...........................................

Vine dalba Primăvară

Fi-va Lucaciu liber iară...

Cu studii temeinice la Blaj și Roma, unde și-a luat și doctoratul, Vasile Lucaciu este o strălucită parte constitutivă a Elitei Transilvane care a contribuit direct la Reîntregirea din 1918.

Dimensiunea sa de gânditor superior rezultă din articolul alăturat al Domnului Ion Papuc.

Avem Modele! Să le urmăm!

Liviu Petrina

Lasă un comentariu