Rusia și-a consolidat pozițiile în estul Ucrainei

Distribuie pe:

Rusia își consolidează și își extinde pozițiile în zonele ocupate în Ucraina, a anunțat luni Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ cotidian, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Evaluarea serviciilor de informații britanice arată că forțele ruse “probabil și-au întărit fortificațiile defensive” pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. În plus, Rusia a desfășurat suplimentar militari în zonă.

“În pofida faptului că atenția operațională este concentrată în prezent pe centrul Donbasului, Rusia este îngrijorată în continuare de apărarea extremităților liniei frontului său extins”, a explicat Ministerul Apărării britanic. Dacă forțele ucrainene vor realiza o breșă în frontul din regiunea Zaporojie, atunci “podul terestru” între regiunea rusă Rostov și peninsula Crimeea va fi pus la încercare “în mod serios”, adaugă ministerul citat.

Pe de altă parte, un succes al armatei ucrainene în regiunea estică Lugansk ar amenința obiectivul declarat al Moscovei de “eliberare” a Donbasului, regiune formată din Lugansk și Donețk.

“A decide care dintre aceste amenințări va trebui contracarată cu prioritate este probabil una dintre dilemele principale pentru planificatorii operaționali ruși”, a mai spus Ministerul Apărării de la Londra. Linia frontului din Ucraina are o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri. Ministerul Apărării britanic prezintă zilnic situația actualizată a războiului din Ucraina. În acest fel, guvernul britanic și-a propus să contracareze retorica rusă. De partea sa, Moscova îi acuză pe britanici că duc o campanie de dezinformare țintită.

Israel: Vor fi legalizate nouă colonii din Cisiordania

Cabinetul de securitate al Israelului a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va legaliza nouă colonii din Cisiordania ocupată, după o serie de atacuri în Ierusalimul de Est, dintre care unul a făcut trei morți vineri, scrie AFP. “Ca răspuns la atacurile teroriste mortale de la Ierusalim, cabinetul politic și de securitate a decis în unanimitate să legalizeze nouă colonii din Iudeea-Samaria”, denumirea folosită de Israel pentru a desemna Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, a indicat un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu, preluat de Agerpres.

“Aceste colonii există de mulți ani, unele dintre ele de zeci de ani”, a continuat documentul. Acestea, așa-zise “sălbatice”, au fost construite fără autorizația guvernului israelian. “În plus, Consiliul superior de planificare al administrației civile se va întruni în zilele următoare pentru a aproba construcția de noi locuințe în așezările existente din Iudeea-Samaria”, se spune în text.

“Cabinetul de securitate a adoptat alte măsuri în cadrul luptei hotărâte împotriva terorismului”, în special întărirea prezenței forțelor de securitate la Ierusalim, a continuat documentul.

Anterior, în cursul unei ședințe a guvernului, Benjamin Netanyahu a anunțat că dorește “să consolideze colonizarea”, ilegală conform dreptului internațional.

Peste 475.000 de israelieni locuiesc în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni. Netanyahu a anunțat, de asemenea, că guvernul său dorește să depună în Knesset (parlamentul israelian) săptămâna aceasta o lege pentru “retragerea cetățeniei (israeliene) și expulzarea teroriștilor”. Aceste măsuri se aplică arabilor israelieni (descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea statului Israel în 1948), precum și palestinienilor cu statut de rezidenți ai Ierusalimului de Est. Acest anunț a fost făcut în contextul unei explozii a violențelor israeliano-palestiniene.

Lasă un comentariu