Cel mai frumos Mastiff Tibetan din lume trăiește în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Cel mai frumos Mastiff Tibetan din lume, Boss Phantom, care s-a născut și trăiește la Târgu Mureș, în canisa “Lion Dog Guard”, aparținând unui multiplu campion în Ju-Jitsu-Full Contact, Tudor Sălăgean, împlinește în curând șase ani și, recent, a devenit pentru prima oară tătic, având opt pui.

Boss Phantom este dublu campion mondial și a câștigat peste 460 de concursuri de genetică și de frumusețe, ultima competiție câștigată fiind “Champion of Champions” de la Sarajevo, în luna decembrie 2022.

“Dacă participi la sute de competiții de frumusețe și câștigi locul I, e clar că se consideră că e cel mai frumos din lume ca Mastiff Tibetan. De 16-17 ori a fost declarat cel mai frumos din toate rasele din lume la Best in Show și Supreme Best in Show și, nu în ultimul rând, la ultima competiție «Champion of Champions» din Sarajevo, unde am câștigat locul I după o oră jumate de competiții cu 100 de câini, fiecare câine era cel puțin campion pe o țară. Erau și campioni mondiali din alte rase. După o oră și jumătate de competiție neîntreruptă am luat locul I, în 17 decembrie 2022. E ultima competiție la care am participat și ultimul concurs unde și garda de onoare a președintelui asista acolo, în Sala Polivalentă, am primit și un cadou din partea lor, emblema Bosniei și Herțegovinei. Boss face în curând 6 ani și participă la concursuri de la 3 luni. (...) Acum vestea cea mare este faptul că a devenit tătic”, a declarat pentru AGERPRES Tudor Sălăgean.

Primii pui ai lui Boss Phantom și Ely “Angel Tibeta” au format astfel o linie cu doi campioni mondiali care va apărea în pedigree-ul puilor, întrucât după rezultatele părinților și bunicilor este unul dintre cele mai titrate cuiburi la această oră.

“Eu urmăresc de mult timp o femelă de o talie mondială la nivelul lui Boss ca să o achiziționez. Și am urmărit în Rusia de mult timp o linie care tot așteptam să se facă un cuplu, să poată să facă niște pui. Și așa s-a întâmplat acum 3 ani când am rezervat o femelă, Ely. Acum doi ani s-au născut puii, am avut prima alegere, bineînțeles niște costuri suplimentare și de pandemie. În 6 zile mi-a ajuns puiuțul din îndepărtata Rusie, până pe aeroportul din Ungaria, unde m-am dus pe pandemie și am adus-o: o femelă neagră, Ely «Angel Tibeta», așa-i spune la canisa de unde provine din Rusia, dintr-o linie foarte importantă, pentru că tatăl ei este campion mondial, vicecampion mondial și campion european. Mama e campioană europeană, deci linie apropiată de valoarea lui Boss. Și acum puii vor avea cel mai bogat pedigree care poate să existe la ora asta în lume cu titlurile tatălui și cu titlul de la bunici. Și mama deja e campioană pe 3 țări, dar e la început, are doar 2 ani, dar bunicii ei și Boss au cea mai tare linie din lume care poate exista. Sunt opt puiuți, cinci masculi, trei femele. Din păcate, numai unul este negru. Așteptam să fie mai mulți negri fiind mama neagră, dar așa a fost, gena mai puternică lasă urme. Avem 8 puișori, au câteva săptămâni. Din aceștia îmi doresc să țin un mascul care să calce cel puțin 70% pe urmele lui Boss. Restul sunt promiși, sunt cumpărați”, a precizat stăpânul campionului mondial.

Tudor Sălăgean a arătat că deja puii lui Boss sunt rezervați, deși costă între 3.000 și 6.000 de euro, și că cei cunoscători apreciază astfel canisa.

Cât despre întreținerea lui Boss, Tudor Sălăgean a precizat că întotdeauna o vedetă trebuie să facă sacrificii și, chiar dacă e câine, are nevoie de un staff.

“În primul rând, are nevoie de o pregătire continuă. Pe timpul verii, când este năpârlit, are perioadă de vacanță. În rest, este în continuă mișcare și pregătire pentru că noi fiind cu un câine așa de renumit și cunoscut în toată lumea avem emoții mai mari și o încărcătură mult mai mare decât ceilalți care participă, pentru că la noi e foarte complicat să pierzi. Dacă pierde Boss, nu pierde orice câine și atunci suntem foarte atenți cu pregătirea lui. Începând de la handler-ul de pregătire. În toate competițiile mă ocup, deși sunt foarte ocupat, dar mă ocup foarte mult de el. Trebuie avut grijă la alimentație și aici e nevoie de familie. Este exact ca un sportiv de performanță, el trebuie să fie în cea mai bună condiție și la cel mai înalt nivel de pregătire ca să poată să facă față și în continuare”, a menționat Sălăgean.

Pregătirea lui înainte de concurs necesită 4-5 ore, este spălat cu un șampon special și uscat, astfel încât părul să îi strălucească.

“Are părul foarte mare, coama are două rânduri de blană, un spic care dă forma de coamă și spectaculozitatea pe care o are și un puf care îl protejează de frig, de apă și așa mai departe. Când acesta se udă, trebuie să sufli 2-3-4 ore ca să-l pui înapoi în forma lui, care trebuie să fie lucioasă”, ne explică stăpânul campionului.

Boss are pagină de Facebook, de Instagram, este imaginea unor rechizite și este vizitat în permanență de pasionați, atât din țară, cât și din străinătate.

“Sunt lucruri frumoase care se întâmplă fiind un câine foarte cunoscut în lume, inclusiv în Tibet. Când m-am deplasat acolo am constatat că aveau un tablou cu Boss, n-au auzit niciodată de România, de Europa, dar îl aveau pe Boss acolo și știau, erau mândri că un câine din rasa lor, care e cea mai veche rasă din lume, a fost declarat cel mai frumos câine din lume. Avem o firmă internațională care pe anumite rechizite folosește imaginea lui Boss, iar sponsorizarea care vine din partea lor merge la copii orfani, merge la case de copii și chiar am trimis o parte din lucrurile și din banii primiți de acolo la azilul de bătrâni de la Deda. Inclusiv acum au ajuns și, în principiu, tot ce primesc sponsorizare din partea acestor oameni deosebiți merge la o casă de copii. Am cumpărat caiete cu Boss, fiind foarte multe vândute, milioane de caiete în Europa”, a susținut Sălăgean.

Participarea la competiții necesită o serie de costuri, cazări, deplasări, taxe și, deși este un efort financiar destul de mare, investițiile se compensează cu ceea ce aduc câinii, mai ales pe plan sentimental. “Nu e o afacere, niciodată pentru mine n-a fost afacere, întotdeauna a fost o pasiune dusă la extrem și nu mai contează, când simți că ai câștigat și ești apreciat de o țară întreagă sau de o lume întreagă, nu cred că mai contează banii. Acum se apropie ziua lui de naștere și voi aduce câțiva copii. Iubește foarte mult copiii, o să fac un tort pentru copii să se bucure și copiii de ziua lui. Am făcut și anul trecut la fel. Am adunat niște finuți, niște copii. Boss este foarte bucuros când e în preajma copiilor”, ne-a explicat Tudor Sălăgean.

El își amintește că prima competiție a lui Boss a fost la Sfântu Gheorghe, pe când acesta avea doar 3 luni și, deși avea speranțe că va fi un exemplar deosebit, așteptările i-au fost cu mult depășite.

“În iunie era, știu că era foarte cald. Competiția se desfășura pe beton, era foarte cald betonul și își ridica piciorușele că îl ardea betonul. A fost prima competiție unde, de emoții, eu nu am participat. Am trimis băieții de la firmă să meargă pentru că era prima competiție și aveam mari speranțe în el. Bine, nu mă așteptam la ce s-a întâmplat până în momentul de față, dar, fiind foarte încrezător, aveam emoții și n-am participat. M-au sunat de acolo. A participat cu doi căței care erau cu două luni mai mari ca el, unul din Ungaria și unul din România și a câștigat. A 2-a zi a câștigat cu alți căței și tot așa. A fost prima competiție, de la prima competiție, a luat locul I până în momentul de față”, ne-a precizat Tudor Sălăgean.

Părinții Boss Phantom sunt Cora și Thor, de asemenea membri ai canisei lui Tudor Sălăgean, cu numeroase performanțe la activ.

“Lucrând în domeniul de securitate, la un moment dat am avut o solicitare cu câini de pază, nu aveam câini la firmă și m-am gândit să caut o rasă care să fie impresionantă ca talie, dar în primul rând să protejeze prin prezență, nu neapărat prin agresivitate. Atunci am căutat pe Internet, am discutat cu oameni pricepuți și am aflat despre rasa aceasta, plus că e cea mai scumpă din lume. Am făcut un studiu de piață de vreo 6-7 luni, apoi am luat un câine din Cehia, un câine de pază, care nu era ceea ce căutam eu. Doar că ținând legătura cu mai mulți handleri și furnizori am hotărât să mă duc și la expoziții de frumusețe și genetică.

Mi-am dat seama că nu era chiar ceea ce îmi doream pentru competiții. Am făcut o analiză de încă un an și am căutat canise în lume care au performanță și care au în spate linii cu performanță. Așa am ajuns în Rusia să îl achiziționez pe Baron Thor, tatăl lui Boss. Am plătit pentru el o sumă destul de mare. Apoi, printr-un om de afaceri din Botoșani, am adus-o pe Cora, mama lui Boss, și o soră de-a ei, Sindy. Am făcut o canisă, am participat la expoziții. Baron Thor este vicecampion mondial la Milano, Cora are zeci de expoziții naționale și internaționale câștigate. Am decis ca primul mascul de la Cora să îl țin eu, a fost un singur mascul și l-am ținut. Așa s-a născut Boss Phantom. Cu ajutorul lui Dumnezeu, că altfel nu se poate, am ajuns să am câinele cel mai titrat din lume. Am avut cumpărători, unul, când era cățel, am primit 10.000 de euro și nu am vrut să îl dau. Face parte din familie, iubește copiii, ar face orice pentru familie. Nu pot să mă despart de el la câtă bucurie ne-a adus!”, a arătat Sălăgean.

Crescătorul a spus că un Mastiff Tibetan se întreține foarte ușor, fiindcă este foarte rezistent, se îmbolnăvește foarte greu, chiar dacă e nevoie de o îngrijire mai atentă a blănii atunci când năpârlește. (Agerpres)

Lasă un comentariu