In memoriam dr. Petre Muscă, primul medic român din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Dezvelirea unei plăci comemorative dedicate doctorului Petre Muscă (1883-1969) a avut loc ieri, 16 februarie, la sediul Clinicii Medicală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, din strada Revoluției nr.35, unde primul medic român din municipiu a activat ca medic primar internist și în calitate de director al vechiului spital orășenesc de stat, în anul 1924.

Inițiativa aparține domnului ing. Traian Sabău, vicepreședintele Asociației Generale a Românilor Uniți (greco-catolici) - Filiala Mureș, care l-a cunoscut personal pe medicul Petre Muscă.

La eveniment au participat prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade”, prof. dr. Horațiu Suciu, președintele Senatului UMFST, prof. dr. Ioan Țilea, șeful Secției Clinice Medicină Internă II, prof. dr. Marius Sabău, fost rector al UMF Târgu Mureș, oficialități și personalități din Târgu Mureș.

Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți care număra 11 copii. După studiile școlare efectuate în sat și apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității “Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910.

În timpul Primului Război Mondial, a fost medic pe frontul din Galiția. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales, în 1918, în Consiliul Național Român ca reprezentant al Ciucului.

Și-a desfășurat activitatea ca medic la Bilbor și apoi la Târgu Mureș. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist, a fost numit director al vechiului spital orășenesc de stat, de pe strada Sf. Gheorghe. Prin calitățile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului, înființând primele secții ale acestuia și a militat consecvent pentru necesitatea construcției unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă medic și la Liceul “Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș. În calitatea sa de președinte executiv al filialei Mureș a Societății “Principele Mircea”, patronată de Regina Maria, și-a adus contribuția la protecția și sănătatea gravidelor, lăuzelor și a nou-născuților.

Ca o recunoaștere a multiplelor sale activități pe linie medicală și socială, ce aveau ca scop o viață mai bună a cetățenilor orașului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureș, funcție pe care a onorat-o între anii 1931 și 1932.

În perioada ocupației horthyste din 1940-1944, a rămas în oraș fiind supus unor persecuții și arestări, ca și alți intelectuali români. La 6 octombrie 1944, după eliberarea orașului de către trupele române și sovietice, a fost numit, de către comandanții acestora, primar al orașului, funcție pe care a deținut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administrația românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică. În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naționalizată, iar în anii `50 a fost arestat și condamnat pentru activitate dușmănoasă împotriva regimului. Și-a ispășit pedeapsa la închisoarea din Gherla, după care a revenit la Târgu Mureș.

Dr. Petre Muscă a încetat din viață în anul 1969, la vârsta de 86 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră, prima biserică română unită ridicată în Târgu Mureș. (sursa - Compartimentul Relații Publice UMFST)

Lasă un comentariu