Misterele de la Sarmizegetusa Regia (II) Câmpul magnetic

Distribuie pe:

Un alt cunoscut cercetător, medicul Napoleon Săvescu, pasionat de dacologie, prieten al basarabeanului Vartic și fondator al fundațiilor “Dacia Revival International Society” și “The Romanian Medical Society of New York”, lansa în anii 2000 teoria existenței unui camp magnetic în zona cetății. În jurnalul său de călătorie din iunie 1998, Napoleon Săvescu afirma că a descoperit acest efect din întâmplare, în timp ce investiga ruinele de la Sarmizegetusa Regia: “Coborâm spre Sarmisegetusa Regia, acolo unde m-a urmărit, nu de mult, blelstemul lui Zalmoxis:. (…) Acolo unde casetofonul nu mai mergea, bateriile se consumaseră așa, peste noapte, filmul din aparatul de fotografiat se terminase și el (…), aparatul de fotografiat al lui Tudor (…) si el, iar eu mă gândeam (…) cum de totul se strică tocmai la mine? De fel nu sunt superstițios, așa că îmi rămăsese numai (…) drept cauză, cu toate că se poate lua în considerare și câmpul magnetic formidabil din zonă.”

Misterul Sarmizegetusa Regia, decriptat. Cea mai mare descoperire din ultima jumătate de secol

Unul dintre misterele site-ului arheologic din Munții Orăștiei a fost decriptat. Cercetătorii au descoperit un edificiu de cult cu arhitectură monumentală. Este una dintre cele mai mari descoperiri din ultima jumătate de secol.

O altă teorie controversată, asociată Sarmizegetusei Regia, a fost enunțată de fostul general Vasile Dragomir, care, în anii 1990, afirma existența unui oraș subteran care s-ar întinde pe 200 de kilometri pătrați și ar cuprinde și celelalte așezări antice din Munții Orăștiei. Într-o serie de articole scrise în presa vremii, Dragomir afirma că descoperirea ar fi fost făcută de Armata Română, care căuta locuri pentru a construi unități militare. “Aici se afla un colos al unei civilizații vechi de peste 10.000 de ani. Este o civilizație materializată prin ceva caracteristic numai lor. Eu mă pricep la două lucruri: știință concretă, în cazul meu, geodezie - cartografie, și milităria. Eu odată am demonstrat, prin măsurători concrete, profesional făcute, cu aparatură precisă, că dacii aveau cunoștințe astronomice cum numai la maya le-am mai întâlnit. Capitala Daciei - Dragomir militarul vorbește -, este undeva de la Hirtoape, nițel mai sus, spre Comarnicel, pe drumul lui Hud. Noi am găsit sus, la Hirtoape, în afară de elemente militare construite pe teren, și elemente subterane care, după părerea mea, îi proiectează pe daci ducând un fel de război ca în Vietnam! Dacii noștri erau foarte buni luptători și pe dedesubt, de aceea, chiar dacă nu este numai părerea mea, se vorbește că în zona Cioclovina sunt niște peșteri ciudate, interesante, puțin explorate. Am fost în unele..”, relata Dragomir, citat în jurnalul lui Napoleon Săvescu. (GadgetReport.ro)

(va urma)

Mariana Cristescu

Lasă un comentariu