CASS reținută de la pensionari se restituie în tranșe lunare

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 138, din 17 februarie 2023, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate.

Actul normativ se referă la modul de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitățile care plătesc venituri din pensii.

Astfel, sumele reținute, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Procedura de plată eșalonată se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022-1 martie 2023.

Dacă există pensionari vizați de restituire care au decedat, sumele cuvenite vor fi plătite urmașilor sau moștenitorilor acestora.

Restituirea sumelor reținute se face din oficiu (ceea ce înseamnă că pensionarii nu trebuie să facă cereri în acest sens, cu excepția moștenitorilor) de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și de către entitățile care plătesc venituri din pensii.

Prin excepție, sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1 ianuarie 2022 până la 27 decembrie 2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intrat sub incidența OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.

OUG nr. 4/2023 a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 17 februarie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu