Vladimir Putin: Occidentul vrea să termine Rusia

Distribuie pe:

Rusia a dorit să rezolve conflictul din Ucraina pe cale pașnică, dar țările occidentale au pregătit un “scenariu diferit” pe la spatele ei, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin în discursul său despre starea națiunii, care intervine cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazia pe care a declanșat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie, relatează Reuters și AFP.

Putin acuză Occidentul că vrea să termine” Rusia

Putin a acuzat Occidentul că utilizează conflictul în Ucraina pentru a “termina” Rusia, susținând totodată că occidentalii poartă “responsabilitatea” pentru escaladarea situației în Ucraina și între Moscova și Occident. “Pentru a asigura securitatea țării noastre, pentru a elimina amenințările venite din partea regimului neonazist existent în Ucraina după lovitura de stat din 2014, s-a decis desfășurarea unei operațiuni militare speciale. Și noi vom rezolva pas cu pas, minuțios și metodic, obiectivele care stau în fața noastră”, a spus el. Referindu-se la sancțiunile internaționale care au lovit Rusia, Putin a apreciat că Occidentul “nu a ajuns la nimic și nu va ajunge la nimic” în timp ce economia rusă a rezistat mai bine decât anticipau experții.

Rusia își suspendă participarea la tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice cu SUA

“În această privință, sunt obligat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus Putin.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 și a fost prelungit în 2021, cu cinci ani imediat după ce președintele american Joe Biden și-a preluat mandatul.

Protejarea populației din Donbas

“Pas cu pas, cu grijă și consecvență vom rezolva sarcinile puse în fața noastră. Din 2014 (oamenii din), Donbas se luptă, apărându-și dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi în limba lor maternă. Au luptat și nu au cedat în condițiile blocadei și bombardamentelor constante, urii nedisimulate din partea regimului de la Kiev. Ei au crezut și se așteptau ca Rusia să vină să-i salveze. Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă prin mijloace pașnice. Am încercat cu răbdare să negociem o cale pașnică de ieșire din acest conflict, dar pe la spatele nostru se pregătea un cu totul alt scenariu”.

Amenințările existențiale la adresa Rusiei

“Elitele din Occident nu-și ascund scopul... Adică de a transforma un conflict local într-o fază a unei confruntări globale. Exact așa înțelegem totul și vom reacționa în consecință, pentru că în acest caz vorbim despre existența țării noastre. Dar ei nu pot să nu realizeze că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă”.

Războaie culturale

“Ei denaturează faptele istorice, ne atacă constant cultura, Biserica Ortodoxă rusă și alte religii tradiționale ale țării noastre. Priviți ce fac cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identității culturale și naționale, perversiunea și abuzul asupra copiilor sunt declarate normă. Preoții sunt forțați să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex... Milioane de oameni din Occident înțeleg că sunt conduși spre o adevărată catastrofă spirituală”.

Critici la adresa SUA

“Vreau să subliniez că... nicio țară din lume nu are atât de multe baze militare în străinătate ca SUA. Sunt sute în întreaga lume. Întreaga lume le-a văzut retrăgându-se din acordurile fundamentale privind armamentul, inclusiv Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară. Ele au rupt unilateral acordurile fundamentale care mențin pacea mondială. De ce au făcut asta? Doar pentru că au putut”. (Agerpres)

Lasă un comentariu