China rămâne “angajată în dezvoltarea relațiilor cu Rusia”

Distribuie pe:

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, s-a întâlnit, miercuri, la Moscova, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și cu președintele Vladimir Putin. Există “coeziune și intenția de a apăra interesele reciproce cu respectarea dreptului internațional și a rolului central al Națiunilor Unite”, a spus Lavrov, în cadrul reununii. Beijingul rămâne “angajat în dezvoltarea relațiilor cu Rusia, în ciuda situației instabile din lume”, a reiterat Wang Yi, adăugând că țara sa “este gata să lucreze la un plan de pace”, în ciuda avertismentelor SUA că “vor fi consecințe dacă China ajută Rusia”. Mai mult, a precizat Wang Yi, China rămâne “angajată în dezvoltarea relațiilor cu Rusia, în ciuda situației instabile din lume”, noi acorduri bilaterale urmând a fi încheiate între Beijing și Moscova.

Între timp, Ministerul chinez de Externe a declarat că țara nu are în vedere trimiterea de arme letale Moscovei și a acuzat Statele Unite și NATO că răspândesc știri false cu privire la potențialul rol al Beijingului în război: “Statele Unite și alte țări NATO răspândesc în mod constant ideea că China ar putea furniza arme Rusiei, un truc care a fost folosit și dezmințit la începutul crizei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului în cadrul unei conferințe de presă.

Răspunsul Beijingului vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, cu câteva zile în urmă, că Alianța este “din ce în ce mai îngrijorată că China ar putea plănui sprijin letal pentru războiul Rusiei”.

China va publica un document care își va prezenta poziția cu privire la soluționarea conflictului, a spus Wang, document ce prevede respectarea integrității territoriale a tuturor țărilor, a spus Wang.

“Sugerez ca toată lumea să înceapă să se gândească cu mult calm, în special prietenii din Europa, la ce fel de eforturi putem face pentru a opri acest război”, a spus Wang.

El a adăugat că au existat “unele forțe care aparent nu vor ca negocierile să reușească sau ca războiul să se încheie în curând”, dar nu a spus la cine se referă.

Președintele chinez, dl Xi, este programat să susțină un “discurs de pace” cu ocazia aniversării invaziei Ucrainei de către Rusia, vineri, 24 februarie, potrivit ministrului de externe al Italiei, Antonio Tajani.

Dl Tajani a declarat pentru un post de radio italian că, în discursul său, Xi va cere pace fără a condamna Rusia, a informat Reuters (sursa - tg24.sky.it/mondo/2023/02/22/china-russia-envoy-xi-jinping-lavrov-putin -meeting) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu