Zelenski: Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri

Distribuie pe:

Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte grele, a transmis printr-o mesaj video președintele ucrainean Volodimir Zelenski la primele ore ale zilei de vineri, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Zelenski a mai spus că forțele ruse au bombardat din nou orașul Herson din sudul țării, lăsând fără căldură 40.000 de persoane.

“În ceea ce privește sudul, în unele locuri, situația este destul de periculoasă, însă trupele noastre au mijloacele de a le răspunde ocupanților”, a afirmat el, rezumând evenimentele de pe diferite fronturi.

“În est este foarte greu, dureros. Dar facem tot ce putem pentru a rezista”, a continuat el, făcând referire la atacurile repetate ale forțelor ruse care încearcă să captureze regiunile estice Donețk și Lugansk.

Potrivit lui Zelenski, lucrările de reconstrucție din Herson, care a fost bombardat zilnic, vor continua până când încălzirea va fi restabilită.

“Și vom reconstrui. Indiferent ce ar putea face acești teroriști și ticăloși ruși, vom reconstrui și repara totul”, a spus el.

Polonia instalează bariere antitank la granițele cu Belarus și Rusia

Polonia și-a întărit frontiera cu Rusia și Belarus într-un moment când lumea marchează împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, relatează joi dpa.

Acest lucru “face parte din strategia noastră de apărare și descurajare”, a transmis pe Twitter ministrul polonez al apărării, Mariusz Balaszczak, citat de Agerpres

Acesta a precizat că a fost instalată prima barieră la granița cu exclava rusă Kaliningrad și a postat o imagine cu barierele antitanc, bare metalice unghiulare, “arici” antitanc, menite să împiedice pătrunderea vehiculelor blindate.

Polonia are o graniță de 200 de kilometri cu regiunea Kaliningrad.

Varșovia intenționează de asemenea să instaleze bariere antitanc la granița cu Belarus, care are o lungime de circa 418 kilometri. Președintele belarus Aleksandr Lukașenko este aliat al președintelui rus Vladimir Putin și forțele ruse au lansat atacuri asupra Ucrainei din Belarus. Până acum, această țară nu a intervenit însă activ în războiul Kremlinului din Ucraina.

Noile întăriri vin după ce vara trecută Polonia a finalizat construirea unui gard de 187 de km la frontiera cu Belarus, pentru a împiedica trecerea migranților.

În 2021, mii de migranți din Orientul Mijlociu au ajuns în zona respectivă; au existat acuzații că ei au fost invitați și transportați la frontieră de autoritățile de la Minsk. Frontiera de est a Poloniei este și a Uniunii Europene, iar criza respectivă a fost considerată ca o reacție a Belarusului la sancțiunile impuse de la Bruxelles. Cu excepția porțiunii protejate de gard, traseul frontierei trece mai ales prin lacuri și râuri.

Lasă un comentariu