China, “profund îngrijorată” de conflictul din Ucraina, “care se intensifică și scapă de sub control”

Distribuie pe:

* Ministrul de externe al guvernului chinez, Qin Gang: “Beijingul va continua să promoveze discuțiile de pace”

* China va face publică, săptămâna aceasta, o propunere menită să găsească o “soluție politică” la criza din Ucraina

Ministrul de externe al guvernului chinez a declarat marți că Beijingul este “profund îngrijorat” de conflictul din Ucraina, care “se intensifică și chiar scapă de sub control”.

Beijingul “va colabora cu comunitatea internațională pentru a promova dialogul și consultarea, pentru a aborda preocupările tuturor părților”, a spus Qin Gang într-un discurs despre securitatea globală.

Referindu-se la apropiata primă aniversare a invaziei de către Rusia a țării vecine, pe 24 februarie 2022, Qin a spus că Beijingul va “continua să promoveze discuțiile de pace”.

“În același timp, îndemnăm țările în cauză să înceteze, cât mai curând posibil, să toarne benzină pe foc, să nu mai pună vina pe China”, a spus Qin, în urma afirmațiilor SUA că Beijingul ar putea lua în considerare trimiterea de arme letale la Moscova.

În ce privește insula Taiwan - despre care China pretinde că este parte a teritoriului său și pe care promite că o va ocupa într-o zi - Qin a îndemnat țările să “nu mai facă scandal strigând : Azi Ucraina, mâine Taiwan”.

China a declarat că, în cursul acestei săptămâni, va face publică o propunere menită să găsească o “soluție politică” la criza din Ucraina.

Înaltul diplomat chinez Wang Yi a declarat sâmbătă la Conferința de Securitate de la München că Beijingul este împotriva atacurilor asupra centralelor nucleare, se opune utilizării armelor biochimice și este dispus să colaboreze cu “toate părțile implicate”.

Luni după-amiază, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că SUA “nu are nicio cădere” să țină predici Chinei despre conflictul din Ucraina. Wang Wenbin a spus că SUA, nu China, este cea care “a vărsat arme pe câmpul de luptă”.

“Nu am accepta niciodată să fim arătați cu degetul, constrânși și presați de către SUA în privința relațiilor noastre cu Rusia”, a spus oficialul, în cadrul unei conferințe de presă.

Luni, la scurt timp după vizita la Kiev a președintelui SUA, Joe Biden, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat un interviu cotidianului german Die Welt, avertizând China să nu susțină Rusia în războiul țării sale, deoarece astfel s-ar ajunge la o nouă conflagrație mondială: “Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federația Rusă în acest război. De fapt, mi-aș dori să fie de partea noastră. Momentan însă, nu cred că este posibil”. (surse - afp.com, theguardian.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu