UN MĂRȚIȘOR MILITAR!

Distribuie pe:

Dragi prieteni,

În primul rând, dorim să transmitem urările noastre tuturor doamnelor și domnișoarelor care ne urmăresc activitățile și care ne trec pragul expozițiilor sau activităților noastre, cu ocazia vechii sărbători a Mărțișorului, acest vestitor al primăverii strâns legat de istoria noastră națională!

Noi vom veni în întâmpinarea domniilor voastre însă cu un “mărțișor istoric”. Acest mărțișor istoric este legat de o sărbătoare de această dată a militarilor, mai precis o zi de armă, a armei auto.

La 1 martie 1917, atunci când Armata Română trecerea printr-un extensiv proces de reorganizare, reorganizare ce se va vedea în marile bătălii din vara acelui an, de la Mărășești, Mărăști și Oituz, a fost înființat Regimentul de Tracțiune Automobilă. Acest regiment era creat prin adunarea structurilor de automobile din armată, cum erau Compania de Automobile și Corpul Automobiliștilor Voluntari. Noua unitate era organizată din 3 batalioane auto, o companie de motocicliști, o companie de motomitraliere și autoblindate, un batalion de depozit și școala de șoferi. Formarea acestei prime unități independente de automobile, care răspundea cerințelor de organizare mai bine decât o serie de structuri separate, este considerată astfel actul de naștere al acestei arme. Primele automobile au fost însă achiziționate de armată pentru misiuni de comandament, legătură și cercetare în anul 1905.

Pentru a crea o legătură între istoria armei auto și patrimoniul muzeului nostru, dorim să vă prezentăm o importantă piesă a acestuia, și anume, acvila și pânza drapelului model 1930 ce a aparținut Regimentului de Tracțiune Automobilă. Din motive de conservare, drapelele istorice ale vechilor unități ale Armatei Române sunt păstrate cu elementele detașate, și nu compuse așa cum se aflau în epoca în care erau în uz.

Pânza este tricoloră, așa cum se află drapelul național stabilit prin Constituția din 1923, realizată din mătase “crêpe de Chine”. În centru, pe banda galbenă și transgresând ușor pe benzile albastră și roșie, se află brodată în culori naturale stema mare a României model 1921, supranumită “stema României Mari”. În colțuri, brodat în fir de culoare aurie, se regăsește cifra Regelui Carol al II-lea, înconjurată de o cunună de frunze de stejar.

Acvila drapelului este realizată din alamă galbenă și reproduce o acvilă de model napoleonian, cu capul întors spre aripa dreaptă, cu coroana regală română pe cap și cu crucea în cioc, iar aripile sunt reprezentate cu zborul deschis și jos. Acvila stă cu ghearele pe un fus ce stă pe un cartel rectangular. Pe aversul cartelului este scris, cu majuscule, ONOARE ȘI PATRIE, dictonul Armatei Române până în ziua de astăzi. Pe revers este scris, la fel cu majuscule, denumirea prescurtată a regimentului REGT. TRACȚ. AUTOMOBILE. Sub cartel se află un pivot înflorat și conul pentru introducerea hampei de lemn.

Drapelul a fost înmânat de către Regele Carol al II-lea în cadrul ceremoniei de înmânare a drapelelor ținută la 10 mai 1934, ținută în curtea Palatului Cotroceni. Alături de Regimentul de Tracțiune Automobilă au primit drapele Centrul de Instrucție al Geniului, Batalionul 1 Grăniceresc, Batalionul 2 Grăniceresc și Regimentul de Grăniceri Călări.

Dr. EMIL BOBOESCU Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”

Lasă un comentariu