După ce la începutul acestui an filialele PSD și PNL din Sighișoara, alături de reprezentantul PMP din Consiliul Local au făcut front comun împotriva creșterii impozitelor pe clădiri acuzând primarul că în ultima ședință de consiliu, din 27 decembrie a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, fapt care a dus la aplicarea prevederilor din Codul Fiscal conform cărora din anul următor se aplică cota maximă de impozitare, cele trei formațiuni au inițiat, de curând un proiect comun privind cheltuirea banilor încasați suplimentar după această creștere. Trebuie menționat faptul că începând cu acest persoanele fizice din Sighișoara vor plăti cu 133% în plus la impozitele pe clădiri iar persoanele fizice cu 44% în plus. Adrian Grabcev, consilier local din partea PSD spune că în urma acestor creșteri bugetul local ar urma să încaseze aproximativ 1,5 milioane de euro.
Consilierii locali din partea PSD, PNL și PMP au demarat un proiect privind achiziția unui aparat de rezonanță magnetică (RMN) pentru Spitalul Municipal Sighișoara, unitate aflată în subordinea lor. Ei au considerat că această investiție care ar urma să fie suportată din bugetul local, din acel surplus de cca.1,5 milioane de euro, este binevenită pentru comunitatea lor. În acest sens, în 6 februarie au solicitat, în scris, Spitalului Municipal Sighișoara (unitate aflată în subordinea Consiliului Local), un punct de vedere cu privire la necesitatea achiziționării RMN-ului. În urma răspunsului pozitiv primit de la spital, consilierii celor trei formațiuni au inițiat un proiect de hotărâre privind achiziționarea RMN-ului pe care l-au depus la Primăria Sighișoara în 22 februarie. La doar o zi după depunerea acestuia, primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a inițiat o consultare publică prin intermediul rețelelor sociale, prin care îi întreba pe locuitorii vechiului burg medieval dacă “Sunteți de acord ca pentru cumpărarea unui RMN să alocăm 10% din Bugetul Local, iar diferența necesară să fie obținută prin fonduri europene sau prin programe naționale de investiții?”
Ce spune primarul...
La rândul său, primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a declarat pentru cotidianul nostru că “am vorbit la Ministerul Sănătății și am înțeles că vor exista, în viitor, fonduri pentru achiziția unui astfel de aparat. Am solicitat, de asemenea, Spitalului Municipal să îmi comunice aspectele tehnice legate de o astfel de investiție. Un asemenea aparat trebuie să aibă un spațiu pregătit în mod special și necesită o serie de autorizări și avize. Acestea nu există în momentul de față. Dacă am cumpăra doar aparatul acum din bugetul local, am rămâne cu el neavând spațiile amenajate. Dacă în viitor vor exista fonduri pentru achiziția unui RMN, de ce să nu îl cumpărăm cu un efort de doar 10%, reprezentând contribuția noastră? Nu sunt împotriva achiziției unui RMN. Toată lumea știe că ne-ar fi de folos, însă doresc să o fac în cel mai eficient mod posibil pentru bugetul local. Banii astfel rămași îi putem folosi pentru alte investiții necesare în oraș. Mă bucur că există astfel de inițiative, păcat, însă, că pe cealaltă parte, tot aceiași consilieri locali se opun unor proiecte care, cel mai recent exemplu, blochează plata burselor către elevii din Sighișoara. Mai mult, din cauza faptului că nu au votat rectificarea bugetului, există riscul să pierdem unele finanțări care vizează chiar sănătatea și educația. Adică, toți dorim să avem investiții în oraș, însă trebuie ținut cont de o prioritizare și un echilibru benefic pentru toată lumea, nu doar pentru un grup restrâns de oameni”. El a mai spus că, în urma sondajului lansat luna trecută, peste 1.300 de sighișoreni au răspuns afirmativ, fiind de acord ca acest aparat să fie achiziționat din fonduri nerambursabile, cu o contribuție de 10% a primăriei.
Pentru că în consultarea publică se făcea referire la atragerea de fonduri europene sau naționale pentru completarea celor 90% achiziționării RMN-ului, consilierii, inițiatori ai proiectului de hotărâre, s-au adresat, în scris, parlamentarului Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților pentru a afla dacă sunt fonduri operaționale pentru o astfel de achiziție. Răspunsul primit, care se bazează pe date oficiale, la zi, arată, printre altele, că “alte posibilități de finanțare sunt legate de Programul Operațional Sănătate derulat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, dar la care termenul de apariție al ghidurilor este semestrul II al anului 2023, implementarea acestui program având termen 2027. Pentru a achiziționa și a putea plăti din bugetul anului 2023 un echipament de rezonanță magnetică, contractul de finanțare ar fi trebuit să fie deja semnat astfel încât, să poată fi declanșate procedurile de achiziție. De menționat ca un asemenea echipament necesită și lucrări specifice de amenajare a spațiului care necesită fonduri suplimentare achiziționării aparatului propriu-zis și plata taxelor speciale de autorizare din partea CNCAN. Lucrările de amenajare, montare, probă, autorizare, etc. pot dura câteva luni din experiența altor centre similare (3). În concluzie, pentru a putea fi achiziționat și montat un aparat de rezonanță magnetică la Spitalul Municipal Sighișoara în anul 2023 nu există nicio sursă de finanțare din fonduri europene”. Răspunsul deputatului transmis consilierilor locali sighișoreni face referire și la proiectul de finanțare, aprobat de către Ministerul Sănătății, prin PNRR, privind reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Sighișoara, în valoare totală de 15.737.760 de lei, din care finanțarea PNRR este de 13.189.116 lei.
Consilierii locali așteaptă ca proiectul lor să fie pus pe ordinea de zi
Consilierii PSD, PNL și PMP susțin că prețul unui astfel de aparat ar fi de cca. 8 - 900.000 de euro, mai puțin decât a câștigat bugetul local prin majorarea impozitelor pe clădiri.
Consilierul local Adrian Grabcev (PSD), unul dintre inițiatorii acestui proiect, a declara, ieri, pentru “Cuvântul liber” că “dacă sighișorenilor li s-au mărit aceste impozite, cu toată opoziția consilierilor locali, doar prin voința primarului care a retras acel proiect la sfârșitul anului trecut știind că astfel se vor aplica cotele maxime de impozitare, am considerat că din acei bani, care vin în plus la bugetul local, trebuie să-i investim în interesul lor imediat. Și ce este mai important decât sănătatea. Am întrebat spitalul dacă au nevoie de un RMN. Ne-au răspuns că da. Am inițiat proiectul, iar la doar o zi după, am aflat, în mod public, că primarul vrea să plătească doar 10% din costul lui, invocând faptul că pentru restul va atrage fonduri. Am întrebat (pe deputatul Florin Buicu - n.r.) dacă acest lucru e posibil și ni s-a spus că acum nu. Noi așteptăm, în continuare, ca proiectul inițiat de noi să fie pus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu”. (D.B.)
Dragoș Bardoși