“Însemnații”, roman de aventură scris de o liceană din Reghin

Distribuie pe:

O elevă a Liceului “Lucian Blaga” din municipiul Reghin, Maria Ștefănescu, în vârstă de 19 ani, a reușit să publice un roman de aventură, “Însemnații”, care s-a dovedit a fi un mare succes în rândul elevilor, despre elementele-spirit care au creat pământul și patru adolescenți a căror misiune era reprezentarea acestor elemente pe Terra, acesta fiind o surpriză a adolescentei pentru Ziua Mondială a Scriitorilor.

“Cartea e o aventură, o lume în care timp de trei luni m-am cufundat și orice făceam în afara scrisului, eram tot cu gândul la carte. Era perioada pandemiei și de asta aveam nevoie, petreceam mai mult timp și în casă și atunci îmi ocupam mintea cu ceva. E o carte de fantezie pornită de la o legendă pe care am întâlnit-o întâmplător pe internet despre cele cinci elemente. Hindușii credeau că s-au făcut reciproc, primul fiind eterul, care prezintă spațiul și universul. El, prin mișcare, a format aerul, care la rândul său a format pământul, focul și apa, care s-a unit și au format planeta. Și am folosit numele lor antice pentru a numi elementele-spirite și pe cei patru adolescenți, personajele principale, reprezentanți ai lor de pe pământ”, a declarat presei Maria Ștefănescu.

Tânăra scriitoare spune că i-a plăcut fantezia dintotdeauna și a ales-o deoarece, la un moment dat, i-a fost colac de salvare date fiind problemele de natură familială cu care s-a confruntat și că lumea fantastică a ajutat-o să privească altfel lumea reală.

“Și cred că asta e magia ficțiunii, dă speranță, iar speranța mișcă lucrurile în realitate. Am compus o carte oarecum ca un scenariu, mult dialog și acțiune, mai puțină descriere, iar în prezent mi se pare mai potrivit genul acesta de roman pentru copii și adolescenți, deoarece în filme și jocuri se dă totul de-a gata. Știu din propria experiență că dacă începi cu ceva plăcut și ușor, după aceea, pe vreme ce trece îți vine să citești cărți tot mai complexe și mai bune. Și așa vine curiozitatea și dorința de a citi”, susține Maria Ștefănescu.

Scriitoarea adolescentă, care din motive obiective locuiește de 5 ani în Casa de Tip familial Maria I, administrată de Asociația Filantropia Ortodoxă, nu a spus nimănui cu ce se îndeletnicește în perioada de pandemie, ci a petrecut mai mult timp în fața calculatorului pentru a crea acest roman pentru colegii ei.

“Prima dată nu am zis aproape la nimeni, doar am stat la calculator și m-am cufundat în lumea aceea timp de trei luni. Apoi m-a ajutat cineva să găsesc o persoană să o corecteze. M-am gândit să o pun pe un site de edituri, dar costa destul de mult și atunci am rugat niște oameni cunoscuți și dragi mie să vedem ce am putea face. Și cineva a venit cu ideea să o duc la o redacție, unde au fost invitate anumite persoane să citească cartea. Dacă simțiți dorința să lăsați un pic lumea asta de-o parte, nu ca să o evitați, ca să lăsați puțin grijile și să luați puțină inspirație, atunci vă invit să o citiți. Nu e perfectă, mai am greșeli, dar sper să învăț pe parcurs. Aș vrea să fac și volumul doi, trei și patru, dar după ce aceasta va ajunge la o editură”, a declarat Maria Ștefănescu.

Colegii Mariei care au citit volumul de aventură spun că le-a plăcut extrem de mult suspansul călătoriei fantastice de care au parte cei patru eroi adolescenți, dar și valorile umane care se desprind din paginile cărții.

“Oricine ar lua-o în mână, nu s-ar dezlipit de ea până ce nu ar termina-o. Cel puțin la mine asta s-a întâmplat”, a susținut o elevă din clasa a XI-a de la Matematică-Informatică, Gabriela Șandru. (AGERPRES)

Lasă un comentariu