Copiii legănați ca să adoarmă dezvoltă temperamente dificile...

Distribuie pe:

O echipă internațională de cercetători, citată de totuldespremame.ro, a examinat metodele părinților de a-i adormi pe copiii mici în obiceiurile a 14 popoare, printre care și România.

Rezultatele studiului au arătat că metodele folosite de părinți influențează comportamentul copiilor. Astfel, copiii care adorm legănați riscă să fie agitați și dezvoltă temperamente mai dificile.

Metode active sau pasive

În cadrul studiului, părinții au fost rugați să completeze două chestionare, unul legat de comportamentul copiilor în copilăria timpurie, al doilea, privind activitățile zilnice. Li s-a cerut să ofere date despre temperamentul copiilor lor între 17 și 40 de luni, dar și despre tehnicile lor de adormire folosite de părinți.

“Tehnicile de adormire se răsfrâng în calitatea somnului copiilor, iar importanța contextului cultural în dezvoltarea copilului a fost recunoscută de mult timp. Ceea ce am vrut noi să descoperim este dacă diferențele interculturale legate de metodele de adormire ale celor mici au repercusiuni asupra temperamentelor acestora.

Metodele diferite de adormire a copiilor, atât între popoare, cât și în cadrul aceluiași popor duc la caracteristici diferite de temperament. Diferența a fost mai mare între popoare, de unde s-a ajuns la concluzia că modul cum ne adormim copilașii contribuie în mod independent la diferențele de temperament ale copiilor din țări diferite”, afirmă experții.

La nivel macro, tehnicile pasive de inducere a somnului au fost asociate popoarelor cu o emoționalitate negativă mai scăzută și cu o sociabilitate mai mare la nivel de cultură, dar și cu o capacitate de autoreglare mai mare la nivel de individ. Tehnicile active de inducere a somnului au fost asociate cu o emoționalitate negativă mai mare doar la nivel de individ.

Părinții din România, Spania și Chile ocupă primele locuri pe lista țărilor care folosesc legănatul pentru a-și adormi copiii, ce ceea nu este tocmai un obicei benefic. Pe lista țărilor fruntașe care practică tehnici pasive de inducere a somnului se află SUA, Finlanda și Țările de Jos.

Fericirea de mai târziu se învață din fragedă pruncie

Copiii părinților care folosesc metode pasive de adormire (vorbitul în șoaptă, cititul poveștilor, îmbrățișatul sau cântatul) sunt sociabili și extrovertiți. Cei cu părinți care folosesc metode de adormire active, precum legănatul ori mângâierea pe spate, sunt mai agitați și dezvoltă temperamente mai dificile.

Studiul explică și de ce tehnicile pasive de adormire sunt mai bune. Ele pot ajuta bebelușii să își dezvolte autoliniștirea și autoreglarea. Astfel, pot conduce la temperamente liniștite și în alte contexte, nu doar în cele legate de somn. Aceste tehnici pasive pot promova manifestări comportamentale (zâmbetul, râsul, entuziasmul) care implică abilități de reglare bazate pe atenție.

Conform studiului, copiii din popoarele care se bazează mai mult pe strategiile pasive au demonstrat un grad de sociabilitate mai mare, iar mamele care au folosit tehnici active de inducere a somnului la bebeluși au experimentat probleme de somn la copiii lor.

Spre exemplu, bebelușii legănați s-au trezit de mai multe ori în timpul nopții și au avut nevoie de ajutor pentru a se putea liniști și adormi din nou. De asemenea, au suferit tulburări de somn (adormire cu dificultate, coșmaruri, somn agitat), dar și tulburări de temperament în timpul zilei pe care nu le-au putut depăși decât dacă au fost ajutați de părinți. Rezultatele studiului indică faptul că strategiile active de adormire la bebeluși sunt asociate cu un nivel mai mare de emoționalitate negativă (frică, furie, tristețe, disconfort) la copilul mai mare.

*

La studiu au participat 841 de părinți din Belgia, Brazilia, Chile, China, Finlanda, Italia, Mexic, Țările de Jos, România, Rusia, Spania, Coreea de Sud, Turcia și SUA.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu