Mesaj dur de la Beijing: SUA trebuie să-și revizuiască atitudinea față de China, în caz contrar riscă un conflict major!

Distribuie pe:

Statele Unite ar trebui să-și schimbe atitudinea “distorsionată” față de China, în caz contrar,vor urma “conflictul și confruntarea”, a declarat marți ministrul de externe al Chinei, apărându-și poziția față de războiul din Ucraina și legăturile strânse cu Rusia.

Statele Unite s-au angajat mai degrabă în acțiuni de combatere și reprimare a Chinei, decât într-o concurență corectă, bazată pe reguli, a declarat ministrul de externe Qin Gang, în cadrul unei conferințe de presă.

“Percepția și punctele de vedere ale Statelor Unite despre China sunt serios distorsionate”, a spus Qin, un consilier de încredere al președintelui Xi Jinping și, până de curând, ambasadorul Chinei la Washington.

“Statele Unite consideră China drept principalul lor rival și cea mai importantă provocare geopolitică. Este ca și cum primul nasture al cămășii ar fi greșit încheiat”.

Comentariile lui Qin au fost făcute pe același ton dur ca și cel al predecesorului său, Wang Yi, acum cel mai înalt diplomat al Chinei, după ce a fost numit director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe, la începutul anului.

“Dacă Statele Unite nu apasă pe frână și continuă să accelereze pe drumul greșit, nicio barieră nu poate preveni deraierea, care se va transforma în conflict și confruntare, și cine va suporta consecințele catastrofale?”

Statele Unite afirmă că stabilesc bariere de siguranță în relațiile cu China și că nu caută un conflict, dar ceea ce înseamnă asta în practică este că China nu ar trebui să răspundă verbal sau prin acțiuni atunci când este calomniată sau atacată, a declarat Qin.

În timpul conferinței de presă de aproape două ore, timp în care a răspuns întrebărilor trimise în prealabil, Qin a pledat cu fermitate în favoarea “diplomației războinicilor lupi”, o poziție categorică și adesea abrazivă, adoptată de diplomații chinezi încă din anul 2020: “Când șacalii și lupii blochează drumul, iar lupii flămânzi ne atacă, diplomații chinezi trebuie să danseze cu lupii, să ne protejeze și să ne apere casa și țara”.

Qin a mai spus că o “mână invizibilă” face presiuni pentru escaladarea războiului din Ucraina “pentru a servi anumite agende geopolitice”, fără însă a preciza la cine se referă.

El a reiterat apelul Chinei la dialog pentru a pune capăt războiului.

China a încheiat un parteneriat “fără limite” cu Rusia anul trecut, cu câteva săptămâni înainte de invazia în Ucraina, iar Beijingul a acuzat extinderea NATO pentru declanșarea războiului, cântând în strună Rusiei.

China a refuzat să condamne invazia și și-a apărat cu înverșunare poziția față de Ucraina, în ciuda criticilor occidentale cu privire la refuzul său de a recunoaște Rusia drept agresor. De asemenea, Beijingul a negat vehement acuzațiile americane că ar fi luat în considerare să furnizeze Rusiei arme.

Qin a declarat că China trebuie să promoveze relațiile cu Rusia pe măsură ce lumea devine “tot mai turbulentă”.

El nu a dat un răspuns clar când a fost întrebat dacă președintele Xi Jinping va vizita Rusia după sesiunea parlamentului Chinei, care durează încă o săptămână.

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu un an, Xi a purtat discuții de mai multe ori cu Putin, dar nu și cu omologul său ucrainean. Acest lucru pune sub semnul întrebării pretenția Chinei de neutralitate în conflict, a declarat luna trecută principalul diplomat al Kievului la Beijing.

Întrebat dacă este posibil ca China și Rusia să renunțe la dolarul american și la euro în comerțul bilateral, Qin a spus că țările ar trebui să folosească orice monedă este eficientă, sigură și credibilă.

China a căutat să își internaționalizeze moneda, yuanul, care a câștigat popularitate în Rusia anul trecut, după ce sancțiunile occidentale au blocat băncile Rusiei și multe dintre companiile sale din sistemele de plată în dolari și euro.

“Monedele nu ar trebui să fie un atu pentru sancțiunile unilaterale, cu atât mai puțin o deghizare pentru agresiune sau constrângere”, a spus Qin. https://www.reuters.com/world/china/china-says-if-us-does -not-change-path-towards-it-there-will-surely-be-conflict-2023-03-07)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu