Franța, paralizată de greve
Conform Europa Liberă România, peste trei milioane de francezi, potrivit sindicatelor, peste un milion și jumătate, potrivit ministerului de interne francez, au ieșit în stradă marți pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii.
Lucrătorii feroviari și personalul rafinăriilor au intrat în grevă, iar sindicatele și-au intensificat campania pentru a opri planul lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au declarat o zi de grevă și demonstrații la nivel național.
Multe mitinguri de protest au atras mulțimi mai mari decât cele organizate de la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari orașe ale Franței, au declarat autoritățile și presa locală, relatează Europa Liberă România.
“Ideea este de a opri Franța”, a spus Fabrice Michaud, de la filiala feroviară a sindicatului CGT.
Sindicatele feroviare au cerut intrarea în grevă, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv Eurostar. La acțiune s-au alăturat colectorii de gunoi și șoferii de camioane. Francezii au protestat marți și la Nantes, în vestul Franței. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile încă de luni seara.
Propunerile lui Macron de a ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani și de a crește numărul de ani de muncă necesari pentru a solicita o pensie completă sunt dezbătute în Senatul francez.
Guvernul este hotărât să continue cu schimbările pe care și le-a propus la sistemul de pensii, iar purtătorul de cuvânt a spus că țara se confruntă cu probleme mai importante decât grevele, cum ar fi criza costului vieții.
Un sondaj Elabe a constatat că 56% dintre francezi susțin grevele permanente, iar 59% au susținut apelul de a opri țara pentru o zi.
În Bruxelles, pompierii au luat cu asalt sediul Comisiei Europene. Ciocniri cu forțele de ordine
Marți,pompierii belgieni au intrat cu forța în clădirea Comisiei Europene din Bruxelles, în timpul unei demonstrații în care au cerut condiții de muncă mai bune, relatează Antena 3 CNN. Conform televiziunii citate, pompierii, care se adunaseră din toată țara, au manifestat inițial în apropierea clădirii Parlamentului belgian și a biroului prim-ministrului, înainte de a decide să intre în sediul Comisiei Europene, din apropiere. Poliția a reușit să îi blocheze, nu înainte de a folosi gaze lacrimogene. Pompierii cereau guvernului belgian o creștere a bugetului și a personalului. (sursa: Europa Liberă România/Antena3 CNN)