Colțul pentru minte, inimă și literatură - Avem un creier: să-l folosim! G. MIDDEI (Professor X)

Distribuie pe:

Copernic, Galileo, Newton nu aveau calculatoare, nu aveau tablete. Gândiți-vă că Eratostene a calculat circumferința pământului cu ajutorul unor simple bețișoare care aruncau umbre. Astăzi însă, fără calculator, chiar și o banală adunare îi pune pe copii și pe adulți în încurcătură.

Dar poate că acești bărbați erau niște genii? Aveau doi ochi, două urechi, un creier, la fel ca noi. Nu erau diferiți față de noi. Au ascultat, au observat, au gândit, asta-i tot. Asta au făcut, acesta este secretul inteligenței lor. “A citi înăuntru”, din latinescul “intus” (înăuntru) și “legere” (a citi), aceasta înseamnă cuvântul “inteligență”, înseamnă a vedea lucrurile, nu cu superficialitate, grabă, pasivitate, ci privind “înăuntru”, privind “dincolo”, pentru a înțelege aspectele lor ascunse, mai puțin evidente.

Vă aduceți aminte cum se făceau, odinioară, cercetările? Luam în mână vechi enciclopedii, le răsfoiam, le citeam, le comparam. Era o muncă îndelungată și istovitoare, nu neg asta. Astăzi, însă, un clic este suficient. Orice cauți, poți găsi pe Google. Vrei să știi în ce an s-a dat o anumită bătălie? Cine a inventat gramofonul? Cum îl cheamă pe cel care a pictat “Rondul prizonierilor”? Dar aceasta nu înseamnă a cunoaște. Nu îți va folosi la nimic să știi că un tip pe nume Van Gogh a pictat “Rondul prizonierilor” sau că Revoluția Franceză a avut loc în 1789, dacă te limitezi la asimila, pasiv, aceste informații.

Cineva o să obiecteze: dar, datorită internetului, un totul este mai simplu, mai ușor, mai imediat. De asemenea, este mult mai confortabil, nu-i așa?

S-ar putea, dar în acest proces de citire, de comparare, de cercetare s-a născut ceva, ceva care lipsește astăzi: simțul critic. Când citești un ziar, asculți o emisiune și repeți papagalicește ceea ce ai citit, auzit, ascultat, nu gândești. Nu judeci. Te limitezi la a acționa ca o cutie de rezonanță pentru ideile și cuvintele gândite de alt creier. Iei împrumut acel creier și devii, tu însuți, un creier împrumutat. De prisos. Inutil. (sursa și foto - https://www.facebook.com/profile.php?id)

Traducere de Ileana Sandu

Lasă un comentariu